BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


BUDITE OPREZNI NA SUNCU: Obratite pažnju na prve simptome sunčanog udara!

Sunčani udar je prouzrokovan direktnim, produženim djelovanjem sunčevih zraka na nezaštićenu glavu. Manifestuje se u vidu jake glavobolje, muke i povraćanja, umora, iscrpljenosti i temperature.

sunce-foto-thinkstock-1375947810-349921

Ljetnje vrućine i sparina povećavaju rizik od toplotnog i sunčanog udara, kao i od opekotina. Najveća opasnost je kod djece i zbog toga je bitno obratiti veliku pažnju na njihovu zaštitu. Toplotni udar nastaje zbog temperature vazduha, pogotovo ako je ona udružena sa visokim procentom vlažnosti i sa oskudnom provetrenošću prostora u kom živite.

Prvi znaci bolesti javljaju se sa porastom temperature koja može da dođe i do 40-41 stepen, a manifestuje se suhom i pretjerano toplom kožom, jakim umorom, niskim krvnim pritiskom, vrtoglavicom, jakom glavoboljom, mukom i povraćanjem i nemirom. Osobu sa simptomima treba što prije izvesti u provetrenu prostoriju, skinuti odjeću i rashladiti je hladnom vodom.

suncanje-more-devojka-plaza-foto-profimedia-1428254461-634863

Sunčani udar je prouzrokovan direktnim, produženim djelovanjem sunčevih zraka na nezaštićenu glavu. Manifestuje se u vidu jake glavobolje, muke i povraćanja, umora, iscrpljenosti i temperature. Osobu sa simptomima treba skloniti sa sunca, rashladiti je i dati joj tečnosti. Ukoliko ima jake glavobolje može da se primjeni i neki analgetik.

Opekotine od sunca su uglavnom prvog stepena. Manifestuju se u vidu lokalnog crvenila, pojave bolova, otoka ili nastajanja mehurića. U slučajevima lakših opekotina korisno je tuširanje hladnom vodom, odnosno hladne kupke. Ne preporučuje se primjena lokalnih anestetika u vidu ulja ili losiona jer imaju dehidratacijski efekat. Rijetki oblici raka, melanomi, najčešće nastaju na koži, ali rijetko se vide i u usnoj šupljini, jednjaku, anusu, materici, moždanim opnama i mrežnjači.

suncanje-more-devojka-plaza-foto-profimedia-1428254461-634861

Ovo se najčešće dešava osobama između 40 i 60 godina. Zabilježeno je zabrinjavajuće povećanje učestalosti ovoga tumora, posebno na nogama žena, iznad pojasa kod muškaraca i na rukama u oba pola. To povećanje učestalosti pripisuje se rastućem obožavanju preplanulog tena uz jako sunčanje za vrijeme toplih mjeseci.

Bitnu kliničku važnost imaju: rano prepoznavanje zloćudnih melanoma prije nego što oni prodru duboko i steknu mogućnost metastaziranja i najveća dubina prodora tumora. Najbitnije je rano prepoznati ovaj problem, a upozoravajući znakovi su promjene u veličini, obliku i pigmentaciji. Mnogo ih je teže razlikovati od displastičnih nevusa i obično je potrebna biopsija.

Rano prepoznavanje je presudno važno jer, kada takve promjene postanu invazivne, moraju se svrstati među najpodlije zloćudne tumore koji doslovno celo telo mogu zasuti metastazama.


Označeno , ,

Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši