BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


U društvu proždrljivaca jedemo više

klopa

Nedavno britansko istraživanje ukazalo je na fenomen “društvene modelizacije” – psihološki mehanizam koji nas podstiče da povećamo unos hrane kada smo u društvu proždrljivaca.

Studijaa grupe naučnika sa Univerziteta Novog Južnog Velsa, objavljena u časopisu Social Influence, otkriva da su ljudi podložni imitiranju drugih kada je riječ o hrani. U prisustvu nekog ko “mrljavi” ješće manje, i obrnuto, ukoliko dijele obrok s ješnom osobom, unijeće mnogo veće količine.
Istraživači smatraju da se ovaj fenomen zapaža kod svih, nezavisno od kilaže, ali da je kod žena izraženiji. Da bi došli do ovih rezultata, naučnici su analizirali 38 studija.

Vođa istraživanja Leni Vartarian navodi da su “unutrašnji signali, poput gladi ili osećaja sitosti često varljivi indikatori, pa se uglavnom dešava da slijedimo primjer osobe s kojom dijelimo obrok”

izvor: tanjug


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza

Funded by Norwegian Ministry of Foreign Affairs | Implemented by and | In cooperation with Ministry of Health of Tuzla Canton