BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


U susret 31. maju: Svjetski dan nepušenja!

cigarete

Snažna želja za cigaretom i poriv za pušenjem nakon jela nešto je s čim se može poistovjetiti većina pušača. Često je odmah zapale zato što misle da će se tako brže probaviti, ali nauka ne podržava tu njihovu teoriju.

Naime, cigareta posebno iritira crijeva, ali i ostatak probavnog sistema koji tada utiče na cijelo tijelo. Nikotin iz cigarete veže se za kisik u krvi jer se nakon jela, kada je probavni sistem radi punom parom, lakše apsorbira. Zbog toga pušenje nakon jela može uzrokovati čitav niz teških problema u probavi, od iritacije do ozbiljnih bolesti.

Ljudi koji boluju od ulceroznog kolitisa i sindroma iritabilnog kolona trebali bi izbjegavati pušenje u širokom luku, a oni koji su pušaći obavezno bi se trebali odreći cigarete nakon jela jer pušenje dodatno pogoršava simptome njihovih bolesti i otežava probavu.Brojna istraživanja pokazala su da je pušenje nakon jela 10 puta gore od ‘normalnog’. Tačnije, jedna popušena cigareta ima učinak kao njih 10.

Svjetski dan nepušenja održava se svake godine 31. maja Potaknula ga je Svjetska zdravstvena organizacija 1987. godine. Globalna epidemija duhana ubija godišnje gotovo 6 miliona ljudi, od kojih je više od 600.000 nepušača koji umiru od posljedica pasivnog pušenja. Ukoliko ne djelujemo preventivno, procjenjuje se da će do 2030. umirati 8 miliona ljudi godišnje od posljedica pušenja. Više od 80% smrtnih slučajeva koje možemo spriječiti je u zemljama s niskim i srednjim primanjima.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza

Funded by Norwegian Ministry of Foreign Affairs | Implemented by and | In cooperation with Ministry of Health of Tuzla Canton