BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


˝Korak do života˝, neplodnost prati parove svih životnih dobi

Dobivanje potomstva predstavlja san i cilj gotovo svakoj porodici. Nažalost, sama odluka često nije dovoljna, a ponekad se oplodnja i trudnoća jednostavno ne mogu postići uobičajenim putem. Za mnoge parove tada jedinu mogućnost predstavlja upravo umjetna oplodnja… Deceniju humane reprodukcije u BiH, u subotu 06. juna, obilježila je Ginekološka polilinika “Korak do života” Tuzla, kao prva privatna zdravstvena ustanova u BiH koja je počela sa liječenjem neplodnosti.

DSCN0762

Tim povodom u Hotelu Tuzla, održan je okrugli sto pod nazivom ” Poliklinika i prijatelji 10 godina rada, IVF u BiH i najnovija dostignuća u oblasti humane reprodukcije”.

Direktorica i osnivač Poliklinike “Korak do života” dr Suada Tinjić, u svom uvodnom izlaganju, prisjetila se prvih godina rada, potom prvih rezultata na polju van tjelesne oplodnje postignutih 2008-me godne, kada je rodjeno šest beba.Činjenica je da se i danas na Poliklinici “Korak do života” uspješno i kontinuirano se rade postupci potpomognute oplodnje, uz primjenu savremenih metoda.

DSCN0764

Ova poliklinika uspjela je u jakoj konkurenciji i nametnuti visoke standarde u oblasti kako ginekologije i akušerstva. Povjerenje su im ukazali kako domaći, tako i eminentni stručnjaci iz regiona za oblasti ginekologije i akušerstva, što je rezultiralo čitavom jednom mrežom ljekara koji prate rad i dostignuća Poliklinike Korak do života. Jedan od njh je i dr Aleksandar Ljubić, pod čijim mentorstvom je dr. Suada Tinjić prije 10 godina odlučila započeti edukaciju iz oblasti humane rerpodukcije na “Institutu za ginekologiju i akušerstvo Srbije. Dr Ljubić je kao ovogodišnji učesnik okruglog stola govorio o najnovijim dostignućima u oblasti humane reprodukcije u regiji,dostupnosti liječenja u odnosu na zemlje Evrope, kao i broju zečete djece vantjelesnom oplodnjom. U Srbiji je 2009.-te godine donesen Zakon o vantjelensoj oplodnji, dok je u BiH još uvijek u fazi nacrta- na što se posebno osvrnula dr Suada Tinjić, govoreći o iskustvima i važnoj ulozi koju danas u toj oblasti za područje BiH, ima poliklinika „Korak do života“ Tuzla.

DSCN0767

Mogućnost da se ginekolozi iz regiona na Okruglom stolu organizovanom u Tuzli povodom 10 godina rada Poliknike “Korak do života” susretnu i podijele iskustva i dostignuća iz oblasti vantjelesne oplodnje, još jedna su potvrda doprinosa ove ustanove i dr Suade Tinjić edukaciji, širenju znanja i informisanosti, kako ljekara, tako i građana o problemu neplodnosti.

 

Suada Tinjić “Neplodnost prati parove svih životnih dobi” by Bh Zdravlje on Mixcloud

Doktor Miro Alebić


Doktor Aleksandar Ljubić


Doktorica Jasmina Tinjić


 


Označeno , ,

Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši