BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Kondomi koji mijenjaju boju u dodiru sa infekcijama

Grupa učenika akademije Isak Njutn u Eseksu osmislila je kondome koji menjanju boju kada dođu u dodir sa polno prenosivim infekcijama

kondomi-mijenjaju-boje

Ovi kondomi imaju ugrađen indikator za otkrivanje infekcija kao što su hlamidija i sifilis, a boje koje će se mijenjati zavise od vrste prisutnih bakterija.

Tvorci ovog nevjerovatnog otkrića su četrnaestogodišnja Danial Ali, trinaestogodišjni Muaz Navaz i četrnaestogodišnji Čirag Šak.

Genijalnost ove grupe učenika nagrađena je Tinejdž nagradom za najbolju zdravstvenu inovaciju.

“Kreirali smo takozvano “Oko” koje će predstavljati nov način otkrivanja polno prenosivih bolesti i koje će pomoći budućim generacijama,” rekla je Danial i dodala da su željeli da naprave nešto što će olakšati detektovanje polno prenosivih infekcija u privatnosti sopstvenog doma bez invazivnih procedura kod doktora.

Ovaj trio je dobio nagradu od hiljadu dolara i put u Bakingemsku palatu.

Megi Filbin, osnivač i izvršna direktorka Tinejdž nagrada iz oblasti nauke je izjavila da oni podstiču učenike da svoje ideje plasiraju i izvan učionice i da su pored ovog izuma nagrađeni i izumi učenika koji su osmislili cipele koje omoćugavaju napajanje električnom energijom tokom hoda kao i električna slavina koja može da pomogne u snabdijevanju vode zemalja u razvoju.


Označeno , , , ,

Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


One thought on “Kondomi koji mijenjaju boju u dodiru sa infekcijama

Komentariši