BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


3 opasnosti koje se kriju u kockicama leda

led

Vjerovatno niste znali da se u kockicama leda koje se rade u ledomatima nalaze mnogi ‘zagađivači’. Iako su osobe sa zdravim imunološki sistemom otporne na bakterije u ledu, mikrobiolozi kažu da nije poznato kakve posljedice na zdravlje može imati njihova dugoročna konzumacija stoga je potrebno led tretirati na pravilan način. Donosimo vam popis opasnosti koje se često nalaze u kockicama leda

U aparatima za led akumuliraju se bakterije. One se kontaminiraju vodu tokom procesa smrzavanja i nastajanja leda. Ledomat se uglavnom ne tretira kao ostali kuhinjski aparat tj. ne čisti ga se zbog predrasude da nije prljav. Međutim, to je pogreška i trebaju mu redoviti tretmani čišćenja.Uvijek operite ruke prije nego krenete vaditi led iz posudica kako ga ne biste ‘zarazili’ bakterijama koje se nalaze na njima. “

Najveći krivac za kontaminaciju leda je plijesan. Iako hladne temperature ne potiču stvaranje plijesni, do problema dolazi ako se ledomat često gasi.
Tada dolazi do topljenja, nakupljanja vlage i, naposljetku, do stvaranja plijesni. Ledomate obavezno treba očistiti prije upotrebe, pogotovo ako je dugo bio izvan upotrebe.

Bakterije vole i lopaticu za led. Ako konobar prima lopaticu za led neopranim rukama i onda je vrati u ledomat, bakterije s njegovih ruku prelaze u aparat i direktno na led.
Isto vrijedi i za ‘kućno’ vađenje leda. Uvijek operite ruke prije nego njima krenete vaditi led iz posudica. Mikrobiolozi upozoravaju da led može postati ozbiljan izvor zaraze i zato s njim treba biti oprezan.

izvor: zadovoljna.hr


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši