BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


5 promjena nakon poroda o kojima se žene stide govoriti

trudnoca-trudnica-trbuh-beba

Tijelo nakon poroda prolazi kroz brojne promjene, od kojih niti jedna nije lijepa niti ugodna, a neke kod žena izazivaju stid. Ne govorimo o strijama, hemeroidima i opuštenoj koži i napuhanom trbuhu, čega je većina žena svjesna, već o neugodnjacima o kojima niti jedna novopečena majka ne želi govoriti.

 1. Vagina može postati prevelika za tampon
  Nakon pojavljivanja prve menstruacije, nemojte niti pokušavati koristiti tampon jer postoji velika vjerojatnost da ćete doživjeti neugodno iskustvo.No, ne brinite, to je samo privremeno stanje koje može potrajati nekoliko mjeseci nakon poroda. Riječ je o posljedici rastezanja i širenja vagine nakon poroda kojoj treba vremena da se vrati u normalno stanje.
 2. Nećete moći kontrolirati ispuštanje vjetrova
  Porod itekako ostavlja tragove na vašem tijelu, posebno na djelu koji se veže uz zdjelicu i zdjelične mišiće. Oni postaju slabiji nego što su bili, što može dovesti do neugodne pojave nekontroliranog ispuštanja vjetrova, bez upozorenja. Ova pojava je vrlo česta, no dobra vijest je ta što će mišići postepeno ojačati i vratiti se u normalu, a neugodnosti će nestati.
 3. Možda ćete se i upiškiti u gaće
  Ponovno je riječ o slabljenju mišića zdjelične kosti koji tijekom poroda prolaze kroz vrlo velike promjene. Upravo zbog toga mnoge novopečene mame ne mogu u potpunosti kontrolirati mjehur. To znači da kad god kihnete, zakašljete, podižete teret ili se glasno i od srca smijete postoji opasnost da se upiškite u gaće, barem dok mišići ne ojačaju.
 4. Mogu vam narasti stopala
  Tijekom posljednjih mjeseci trudnoće noge često natiču, a stopala postaju šira i veća, što se nakon poroda vraća u normalu. No postoji vjerojatnost da vam stopala postanu i ostanu veća nego prije trudnoće. Stopalo može narasti i za jednog broj, a što uzrokuje ovu, za žene nepoželjnu pojavu nisu sigurni niti naučnici.
 5. Intimni dijelovi mogu promijeniti boju
  Snažne hormonalne promjene koje se događaju u tijelu novopečene mame tijelo izražava na razne načine. Jedan od njih je i značajno tamnjenje kože na bradavicama, te na području oko vagine i anusa.I dok kod nekih žena ova pojava nakon određenog vremena nestane, ove druge će se morati pomiriti s još jednim ‘darom prirode’.

Izvor: zadovoljna.hr


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši