BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Brak odgovoran za višak kilograma

istrazivanje_otkrilo_brak_uzrocnik_viska_kilograma_844708881

Iako se parovi u braku hrane zdravije i trude se da biraju organske namirnice, ipak, švajcarski naučnici kažu da se u braku više gojimo…

Parovi u braku su uglavnom deblji nego što su bili dok su bili sami. Razlozi za to su manjak sporta i fizičke aktivnosti, ali i više hrane.

Iako mnoge studije pokazuju da je brak dobar za zdravlje, izgleda da nije baš tako idealan za liniju, otkrili su švajcarski naučnici sa Univerziteta u Bazelu. U ovom ispitivanju učestvovalo je 10.226 dobrovoljaca iz Austrije, Francuske, Njemačke, Holandije, Poljske, Rusije, Španije i Velike Britanije.

Naučnici su poredili indeks mase, onima koji su u braku i onima koji nisu. Razlike u rezultatima među zemljama bile su vrlo male, ali su razlike između vjenčanih i nevjenčanih bile zapažene. Prosječna razlika u težini bila je dva kilograma, piše Daily Mail. “Naši rezultati pokazali su da institucija braka nosi određene promjene u ponašanju prema sebi. Ali, otkrili smo i da oženjeni muškarci više paze na to šta jedu, da se trude da se hrane zdravo i da češće kupuju organsku hranu”, kažu naučnici.

 

Izvor: 24sata.hr


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši