BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Da li je sunčanje u toplesu opasno?

_sp-toples-devojka-plaza

Ako ovog ljeta želite ravnomjerno potamniti po cijelom tijelu i sunčati se u toplesu, pripazite! Koža na grudima osjetljivija je od drugih dijelova tijela jer nije izložena suncu tokom cijele godine, a sunčanje u toplesu također može pridonijeti ostarjelom izgledu kože na grudima, ali i uzrokovati druge komplikacije

Zahvaljujući učestalim upozorenjima dermatologa i brojnim kampanjama u borbi protiv melanoma, danas se znaju sve negative strane prekomjernog izlaganja suncu bilo da se radi o zdravlju ili ljepoti. No, što se događa sa grudima ukoliko se izlažu suncu?

Koža na grudima je osjetljivija

Koža na tom dijelu tijela jednako je građena kao i drugdje – od epidermisa, dermisa i potkožnog masnog tkiva. Razliku čini bradavica oko koje se otvara 10-20 izvodnih kanala mliječnih žlijezda. Između žljezdanih dijelova smješteno je vezivno i masno tkivo. Upravo količina masnog i glandularnog tkiva određuje i veličinu prsiju.

Iz ovoga se može zaključiti da se prilikom sunčanja u toplesu treba bojati svih štetnih posljedica te treba obratiti pažnju na dodatne činjenice. Prije svega, koža koja se nikada ne izlaže suncu je značajno osjetljivija od drugih dijelova tijela izloženih tokom cijele godine, a posebno su osjetljive bradavice i areole.

Zbog toga je važna svakodnevna hidratantna njega kože grudi, a bradavica i areola sa masnijim preparatima. Čak i tokom sunčanja preporučljiva je primjena visokih zaštitnih faktora i ispod grudnjaka.

To znači da se toples ne savjetuje, a ako se ipak tako sunčaš, tada mjere opreza moraju biti veće. Nemoj se izlagati suncu između 12 i 16 sati, a dojke izlaži samo kratko vrijeme uz obaveznu kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom 50.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši