BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Emotivni manipulatori – prepoznaj i bježi!

Manipulacija je veoma izražena u svakodnevnom životu. Svi mi, manje ili više, manipulišemo ili smo izmanipulisani. Sve što kažemo ili učinimo, svjesno ili nesvjesno, na neki način utiče na druge, prenosi BUKA.
emotivni

Međutim, do određene granice tu ne mora da bude ničeg negativnog. Problem nastaje tek kada se želje pretvore u potrebu da se kontroliše i upravlja drugima, da se svi konci drže u rukama, da se impresionira neko na štetu ili račun nekog drugog. Pri tom se često ne preza ni od čega, koriste se razna manipulativna sredstva, ne bi li se ostvario cilj… igra se na kartu povjerenja, pohvala, komplimenata, ucjene, emocija, izazivanja krivice… I najčešće je ovu igru teško prekinuti.

Manipulacija ima za cilj da izazove neku emocionalnu reakciju kod osobe i da ona u skladu sa tim uradi nešto što koristi manipulatoru.

Najčešće manipulator želi da navede sagovornika da osjeća krivicu, a to je veoma moćno manipulativno sredstvo zato što je priroda tog osjećanja takva da motiviše osobu na pokajanje zbog nečeg što je uradila, a što manipulator pokušava da predstavi kao pogrešno.

 

Svi smo manje više podložni manipulaciji, ali postoje osobe koje su vrlo često „lak plijen“ za manipulatore.

 

Prenosimo vam 8 načina pomoću kojih možete prepoznati emotivnog manipulatora i…pa ne baš boriti se sa njim, prije ukloniti ga iz svog života:

 

1. Nemojte pokušavati da budete iskreni u komunikaciji sa manipulatorom, nema svrhe

 

U komunikaciji sa manipulatorom iskrenost ne pomaže. Ukoliko bilo šta izgovorite to će biti izokrenuto iako su činjenice na vašoj strani. Na primjer, ako ste bijesni što vam je manipulativna osoba zaboravila rođendan, njena reakcija na to će izgledati ovako: ,, Strašno mi je žao što misliš da sam zaboravio na tvoj rođendan, trebalo je da ti kažem sa kolikim stresom se suočavam u ovom momentu-ali nisam hteio da te zamaram time. Mada, u pravu si možda je trebalo da zanemarim sav taj bol (ovde se mogu pojaviti i prave suze) i da se fokusiram na tvoj rođendan. Izvini.“ Iako slušajući izgovor koji vam osoba daje osjećate da joj nije zaista žao, kako je izgovorila toliko lijepih riječi ne možete ništa da kažete protiv. Šta više možete se naći u ulozi tješitelja. U ovakvim situacijama, bitno je da ne popuštate uopšte – ne tješite, ne prihvatajte nesuvisla objašnjenja i izvinjenja.

Prvo pravilo – u komunikaciji sa manipulatorom vjerujte svom osjećaju: Ako osjećate da je izvinjenje lažno – ono zaista to i jeste. Pazite se ukoliko manipulator osjeti da vas je zaveo svojim manevrom, postaćete njegova stalna žrtva.

 

2. Manipulator je savršena slika i prilika pravog pomagača – ali ne očekujte da ćete pomoć zaista dobiti

 

Ako ih zamolite da vam nešto učine oni će skoro uvijek pristati, ako se već nisu ponudili i sami da vam pomognu prije toga. Ako im se zahvalite i prihvatite pomoć, oni će napraviti mnoštvo neverbalnih znakova, gdje ćete vi prosto osjetiti da bez obzira šta su obećali to neće biti ispunjeno. Ako im kažete da ne izgleda kao da će učiniti to što obećavaju oni će vas uvjeravati da nema govora da neće to učiniti i da su vaše primjedbe nerazumne. Glavno pravilo je da ukoliko manipulator kaže DA natjerajte ga da ako ne ispuni obećanje osjeti da znate da to nije htio ni da učini, i natjerajte ga sljedeći put da prizna da nešto neće učiniti iako obećava da hoće. Kada počne da glumata uradite nešto kako bi vidio da ne obraćate pažnju-stavite slušalice i pustite muziku, izađite iz prostorije…bilo šta, samo ne obraćajte pažnju na njegova prenemaganja.

 

3. Napraviće vas “ludim” – reći će nešto a kasnije vas uvjeravati da nije rekao

 

Ako primjetite da u odnosu sa nekim morate početi da vodite bilješke o tome šta ste govorili, i počnete da preispitujete sopstveni razum-znajte da ste u klopci manipulacije. Emocionalni manipulator je stručnjak u izvrtanju stvari, racionalizovanju, opravdanjima, okretanja stvari onako kako njemu odgovara… Mogu tako samouvjereno da lažu da će vas ubijediti da je nešto bijelo iako je crno, a vi ćete bez obzira na objektivnu činjenicu doći u situaciju da preispitujete sopstvena čula. UPOZORENJE: Emocionalni manipulatori su veoma opasni!

 

Već ovo je dovoljan alarm da vas upozori da što prije iz života udaljite ovakvu osobu.

 

4. Krivica-emocionalni manipulator je izuzetan u izazivanju osjećanja krivice. 

 

Može vas natjerati da se osjećati krivim zato što pričate previše/ne pričate dovoljno, jer što ste previše emocionalni/niste emocionalni, zato što ste brižni/niste dovoljno brižni…

 

Skoro sve može postati predmet manipulacije. Emocionalni manipulatori rijetko govore o svojim potrebama i željama otvoreno-oni uzimaju ono što im je treba kroz svoje manevre. Nabacivanje krivice je samo jedan od načina da to postignu.

 

Još jedan način je uloga žrtve. Manipulatori se ponašaju kao da su velike žrtve i na taj način će vas natjerati da mnoge poslove uradite umjesto njih, i kada to učinite obično će vam reći da nije trebalo, da oni ne očekuju da to radite za njih, itd. Najbolja rečenica da ne upadnete u klopku je: ,, Imam povjerenja u tebe da ćeš moći sam to da uradiš.“ Sačekajte reakciju i izbacite to iz svoje okoline, ne treba vam.

 

5. Emocionalni manipulator igra prljavo

 

Manipulator ne rješava stvari direktno. Obično vam radi iza leđa i instruše druge da vam kažu ono što sami ne bi rekli. Govoriće vam ono što želite da čujete a zatim raditi stvari koji će obstruirati, po sistemu ,,jedno priča drugo radi“. Ako ga prozovete za takvo ponašanje najvjerovatnije ćete čuti da ne može sve da stane zato što je vama sada potrebna pažnja ili mir iako vas je prije toga saslušao i empatisao sa vama.

 

6. Ukoliko imate glavobolju, emocionalni manipulator će imati tumor mozga! 

 

Bez obzira na to koliko vam je loše, osoba koja je manipulativna će pokazati da je njoj sto puta gore nego vama. Teško ćete poslije nekog veremena osjetiti emocionalnu povezanost sa manipulatorom jer on konverzaciju stalno vraća na sebe. Ako ga prozovete za neko ponašanje on će okrenuti situaciju i napraviti da ste vi zapravo krivac u svemu tome. Iako znate da to nije tačno morate uložiti veliki napore da to i dokažete. Ne zamarajte se, vjerujte sebi, okrenite se i izađite.

 

7. Emocionalni manipulatori imaju sposobnost da izvrše veliki uticaj na osjećanja ljudi koji ih okružuju 

 

Kada su bijesni ili tužni, oni će angažovati sve oko sebe kako bi im doprinijeli da se bolje osjećaju a i kako bi upali u uloge spasitelja i rješavali sve što mogu kako bi ih oraspoložili. Ako ostanete u kontaktu sa ovakvim ljudima, zaboravićete da imate sopstvene brige i mislićete da nemate pravo da ih imate i da su male u odnosu na njihove.

 

8. Emocionalni manipulatori nemaju nikakvog osjećaja odgovornosti

 

Ne preuzimaju nikakvu odgovornost za sebe i svoje ponašnje, sve je u tome da drugi treba da čine njima. Njihov prepoznatljiv način da vas kupe je dijeljenje intimnih informacija i povjeravanje. To će učiniti da pomislite da je to senzinitvna, emocionalno otvorena osoba, i vjerovatno ranjiva. Međutim, emocionalni manipulatori su emotivni i ranjivi skoro kao trenirani pit bull, iako će uvijek izgledati da su u problemu i krizi i od vas se očekuje da se žrtvujete za njih.

 

Bježite što prije!


Označeno ,

Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši