BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Moguće otkrivanje autizma kod beba testom čula mirisa?

Mother Sitting With Daughter At Home

Mother Sitting With Daughter At Home

Ljudi obično mirišu punom snagom kada im je miris ugodan, ali kod neugodnih mirisa kontrolišu prolazak vazduha kroz nos ili se jednostavno udalje od izvora neugodnog mirisa, piše portal magazin. Međutim, istraživači su nedavno otkrili da autistične osobe ne mare za tu razliku, odnosno nastavljaju da njuše miris bez obzira koliko je ugodan ili neugodan.

Takav neverbalni test čula mirisa mogao bi da se sprovodi već i na vrlo maloj djeci, što bi doprinelo ranijoj dijagnozi poremećaja.

“Test mirisa nam je pružio vrlo jednostrane rezultate i potvrdio razliku između djece koja imaju tipični razvoj i one koja su na spektru autizma”, objašnjava dr Sobel.

Da bi došli do tih zaključaka, stručnjaci su sproveli istraživanje na 18 djece sa autizmom i 18 djece bez tog poremećaja i izlagali su ih prijatnim i neprijatnim mirisima, pri čemu je prosečna starost djece bila sedam godina. Dok su se zdrava djeca prilagođavala neugodnim mirisima u samo 305 milisekundi, djeca s autizmom nisu pokazala taj refleks, pa su istraživači samo na osnovu testa mirisa mogli da prepoznaju djecu s autizmom u 81 odsto slučajeva.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši