BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Mozak možete istrenirati da želi zdravu hranu

Mozak je moguće prevariti i navići ga da umjesto visokokalorične želi zdravu hranu, tvrde naučnici.

b_1313754334_976

Nova američka studija kaže da se zavisnost za hranom tako može izliječiti, čak i kada je duboko ukorijenjena. Mozak može da nauči da voli zdravu hranu, kaže profesorka Susan B. Roberts s bostonskog univerziteta, autorka studije čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nutrition&Diabetes.

Stručnjaci su u studiju uključili 13 pacijenata s prekomjernom težinom, od kojih je njih osam bilo uključeno u posebni program za gubitak tjelesne težine. Prepisan im je režim s visokim udjelom bjelančevina, a niskim ugljenih hidrata, ali ni u jednom trenutku nisu smjeli da budu gladni jer upravo u tim trenucima zavisnost preuzima stvar i nezdrava hrana postaje atraktivna.

Kada im je skeniran mozak nakon šest mjeseci, pokazale su se promjene u centru za nagrađivanje i zavisnost, a rezultati su pokazali da se pojavila povećana želja za zdravom niskokaloričnom hranom. Istovremeno, centar je pokazao smanjenu osjetljivost na nezdravu hranu s puno kalorija.

Iako stručnjaci smatraju da je vrlo teško promjeniti prehrambene navike i izgubiti težinu jednom kada se ljudi “navuku” na nezdravu hranu, studija zaključuje da se mozak može naučiti da traži i voli zdravu hranu.

(24sata.rs)


Označeno , , ,

Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši