BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Najsnažniji afrodizijak – blistav osmjeh

osmjehhhh

Bjelina zuba nije uvijek znak njihovog zdravlja. Ukoliko spadate u većinu današnjih potrošača koji preferiraju izbeljivanje zuba, bilo specijalizovanim pastama, bilo tretmanima kod zubara, imamo novosti za vas: iako bjeli zubi izgledaju zdravije, to nije uvjek tako.

“Izbjeljivanje može pomoći kod simptoma starenja ili loše higijene, ali nije trajno riješenje”, kaže njujorški zubar Majkl Apa, koji je zadužen za lijepe osmehe kraljevske porodice Dubaija. Postoji uvriježeno mišljenje da je izbjeljivanje rješenje za većinu dentalnih problema, ali činjenice govore drugačije. To je slično situaciji sa vežbanjem – možete provoditi sate dižući tegove, ali ako se ne hranite adekvatno i nemate dovoljno sna, vaš napor će biti uzaludan.

ŠTA NE SMETE DA ZABORAVITE

Bez adekvatne njege zuba dovešćete zdravlje usne duplje u opasnost od raznih infekcija, slabljenja gleđi i na kraju gubitka zuba. Kada je reč o pranju zuba četkicom i korišćenju konca, stručnjaci su primetili da je ovo svakodnevna aktivnost o kojoj ljudi ne vode previše računa. Ali trebalo bi. Najbolji način da perete zube jeste da to činite pravilno, a ne snažnije. Mijenjajte četkicu redovno i ne libite se da za nju platite i više. Još jedna stvar koju trebate raditi svakodnevo je korišćenje konca za zube. Zubari preporučuju da zube na taj način čistimo dva puta dnevno po tri minuta. Takođe, preporučuju se dve vrste pasti: biljne neabrazivne paste s fluoridom i one klasične bez šećera.

KAD SMO VEĆ KOD ŠEĆERA…

Poznato je da šećer šteti gleđ zuba, zbog čega bi trebalo da izbjegavate različite namirnice koje ga sadrže.Ljeto je idealno vrijeme za dijete zasnovane na voću. Dok je, s jedne strane, to dobro za vaše tijelo, u drugu ruku može štetiti vašim zubima. Komadići voća mogu se zaglaviti između zuba i praviti problem. Imajte na umu da žvakanje stimuliše pljuvačku, koja je uspešan alat za ispiranje ostataka hrane i borbe protiv karijesa, pa ozbiljno shvatite preporuke stručnjaka da više žvaćete prije gutanja.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši