BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


“Negativci umiru od nedostatka vitamina D”

Istraživači s Londonskog koledža procenili su da negativci u filmovima fantastike i fantastičkoj literaturi umiru zbog nedostatka vitamina D.

1091204064549af1e9d676b241555943_v4 big

Posle izlaska trećeg segmenta trilogije “Hobit” koji je nazvan “Bitka pet armija”, naučnik Nikolas Hopkinson i njegov sin Džozef došli su na ideju o istraživanju načina života imaginarnih bića u filmovima i romanima fantastike.

“Sistematska pobjeda dobra nad zlim potiče iz jednostavne činjenice da negativici imaju averziju prema dnevnoj svjetlosti. Ako žive u mraku i imaju lošu ishranu, dolazi do deficita vitamina D”, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Medikal džornal of Australija.

Vitamin D je dobar za kosti, a glavni izvor tog vitamina potiče od dnevne svjetlosti i sunca. Tog vitamina ima i u hrani – u lososu, sardini, tuni, mlijeku, margarinu i žumancetu.

Analizirajući način života dobrih i zlih u “Hobitu”, Hopkinson je naveo da negativci žive u mraku i hrane se crkotinama, zbog čega nemaju dovoljno vitamina D i struktura kostiju im je slabija.

Hopkinson je naveo da je neophodno analizirati djela iz drugih žanrova, poput Homerove “Odiseje”, u kojoj je hrana od izuzetnog značaja.


Označeno ,

Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši