BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


OPREZNO! Urinarne i vaginalne infekcije muče većinu žena tokom ljeta

ginekoloski-vodic-featured

Mokri kupaći kostimi najčešći su uzrok ljetnih urinarnih infekcija, kao i bose noge pri hladnijim ili vjetrovitim večerima. Promjena okoline, ustaljenog načina ponašanja, pad imuniteta i veća prisutnost bakterija mogu dovesti do neugodnih, pa i opasnih mokraćno-spolnih infekcija. Toplina, vlaga i sunce naporni su cijeloj koži, a posebno nježnoj koži i sluznici intimnog područja

Treba se čuvati nepromišljenih odnosa, a pri spolnom odnosu obvezno koristiti kondom. Iako on ne sprječava sve spolno prenosive bolesti, većinu znatno umanjuje
Kao što nam zima zbog hladnoće može donijeti zdravstvene probleme mokraćno-spolnog sustava, tako i ljeto, vrućina, more i bazeni predstavljaju određene opasnosti. U adolescenata i mlađih osoba, zbog nepromišljenog stupanja u spolne odnose, ljeti su veće incidencije nastanka spolno prenosivih bolesti, ali i maloljetničkih trudnoća.

Toplina, vlaga i sunce naporni su cijeloj koži, a posebno nježnoj koži i sluznici intimnog područja. Zbog takvih klimatskih prilika češće nastaju ozljede odnosno crvenilo, upala i stvaranje ranica, koji su pak idealna mjesta za razvoj gljivica, bakterija i virusa. Boravak na bazenima, u raznim sportskim centrima, na plaži ili u popularnim zabavnim klubovima mjesta su na kojima u ljetnom razdoblju vrebaju razni mikroorganizmi, jer istodobno na istom mjestu boravi veći broj ljudi, najčešće oskudno odjevenih, pa se tjelesne izlučevine brže i lakše šire, uz pogodovanje vlage i temperature. Mokri kupaći kostimi najčešći su uzrok ljetnih urinarnih infekcija, kao i bose noge pri hladnijim ili vjetrovitim večerima.

Vaginalne infekcije: kako ih spriječiti i liječiti?
Normalna vaginalna flora u rodnici žene ima ulogu zaštite rodnice bez obzira na godišnje doba, pa tako i temperaturu i vlagu karakteristične za ljeto. Ipak, učestalije infekcije nastaju zbog promjena u ponašanju i promjena u okolini. Žene su izložene vlazi duže nego u ostalom razdoblju godine, a i često nepravilno primjenjuju higijenske uloške i tampone. Iako oni donose osjećaj suhoće, a time i sigurnosti zbog upijanja neugodnog osjećaja vlage i širenja mirisa, i ulošci i tamponi mogu biti idealna podloga za razvoj mikroorganizama. Ako se primjenjuju kao dnevna zaštita, uputno ih je što češće mijenjati. U vrijeme menstruacije dopušteno je kupanje, ali se ono ipak ne preporučuje barem prva dva dana, odnosno treba paziti na čistoću mora ili bazenske vode.
Zbog izlaganja suncu, moru, ali i početka opuštanja od stresa, dolazi i do određenog privremenog pada imuniteta. Dugi boravak u bazenu ili plitkom dijelu mora također može utjecati na pojačane infekcije, najčešće zbog higijenske ispravnosti vode, bilo da je ona neispravna ili je previše klorirana. Upravo previše klorirana voda može izazvati neugodne iritacije vaginalne sluznice te uništavanje normalne fiziološke flore rodnice.
Ljeto, boravak na moru, prvi samostani izlasci adolescenata, oduvijek su bili sinonim za prva zaljubljivanja, pa i prve spolne odnose. Međutim, treba imati na umu da spolni odnos s nepoznatom osobom ili odnosi s više osoba predstavljaju velik zdravstveni rizik. Spolno prenosive bolesti mogu ostaviti trajne posljedice na žensko zdravlje, a osobito su opasne infekcije klamidijom i humanim papiloma virusom (HPV), koje su često dugo neprepoznate, odnosno nemaju nikakvih simptoma. Treba imati na umu da je zaraza tim virusom i bolest koju uzrokuje, SIDA, još uvijek neizlječiva. Mogućnost maloljetničke ili neželjene trudnoće također predstavljaju znatan problem, posebno u djevojaka koje imaju nepravilne ili neredovite menstrualne cikluse. Lijekar ginekolog u slučaju sumnje na mogućnost začeća može propisati hitnu kontracepciju u roku od 72 sata nakon nezaštićenog spolnog odnosa, ali ova tableta ne štiti od spolno prenosivih bolesti. Zbog svega toga treba se čuvati nepromišljenih odnosa, a pri spolnom odnosu obvezno treba primijeniti kondom. Iako kondom ne sprječava sve spolno prenosive bolesti, pa ni infekciju virusom HPV, ipak većinu znatno umanjuje.
U posebno osjetljivih žena, najčešće se vrlo brzo pojavi vaginalna kandidijaza, odnosno infekcija gljivicom Candida albicans. Simptomi su karakterističan bijeli, sirasti iscjedak, mirisa na kvasac, uz svrbež i pečenje. Za liječenje se mogu bez recepta nabaviti preparati klotrimazola, o čemu će savjet dati ljekarnik, a po potrebi pacijenticu uputiti liječniku.

Od bakterijskih uzročnika infekcija najčešća je Gardnerella vaginalis, zatim Trichomonas vaginalis, Chlamydia trahomatis, Mycoplasma hominis i Ureaplasma urealyticum. Simptomi tih infekcija su nekarakteristični i mogu se različito manifestirati. Najčešće je riječ o pojačanom vaginalnom iscjetku, karakteristične boje i mirisa, često neugodnog, zatim svrbež i peckanje. Treba imati na umu da svaki pojačani iscjedak ne mora značiti i infekciju. Javljaju se i smetnje prilikom spolnog odnosa. Bakterijske infekcije treba ustanoviti liječnik ginekolog, koji će propisati najčešće specifičan antibiotik. Kod većine spolnih infekcija, trebaju se liječiti i žena i njen partner, da bi se spriječio recidiv ili širenje infekcije. Genitalni herpes je virusna infekcija, pojava vodenastih papula na sluznici velikih usmina, koje vrlo intenzivno svrbe i peku. Liječi se antivirotikom aciklovirom. Naposljetku, iako su vrlo rijetke spolne bolesti, još uvijek se javljaju i gonoreja i sifilis.

Urinarne infekcije: kako ih spriječiti i liječiti?
Ljeti su posebno česte urinarne infekcije, odnosno blaže upale mokraćnog mjehura, koje se zovu cistitis. Najčešće je razlog predugi boravak u vodi, hladna voda ili pothlađivanje u mokrom kupaćem kostimu, što pridonosi padu općeg imuniteta organizma i imuniteta stanica mokraćnog sustava. Također u higijenski neispravnoj vodi bazena, česta je zaraza bakterijom Escherichia coli, koja može izazvati i crijevne infekcije i vrlo ozbiljne, tvrdokorne urinarne infekcije.

Iako se cistitis vrlo uspješno i brzo liječi, vrlo je neugodan i često bolan, a neadekvatno liječen može dovesti i do ozbiljne upale bubrega. Za sprječavanje najbolje je paziti da se ne dogodi pothlađivanje, dakle skratiti boravak u hladnoj vodi i presvlačiti kupaći kostim. Blagi cistitis može se liječiti urološkim čajem ili preparatima brusnice (zajedno se ne smiju uzimati, jer poništavaju djelovanje). Kod težih oblika liječnik može propisati uroantiseptik ili antibiotik, uz koje obvezno treba uzimati veće količine tekućine ili urološki čaj ili sok brusnice. Često mokrenje ne treba suzdržavati.

Pravilna higijena i oprez
Tijekom ljeta nužna je pojačana briga o ličnoj higijeni te se preporučuje nošenje prozračne pamučne odjeće i rublja. Uska i sintetička odjeća može pridonijeti nastanku nadražaja kože i sluznice i time nastanku vaginalnih infekcija. Treba izbjegavati primjenu agresivnih sapuna i dezodorana. Tuširanje nakon kupanja u moru ili bazenu poželjna je mjera njege, ali i zaštite. Pri sjedanju na plastične stolce, kamenje ili pijesak na plaži treba koristiti ručnik jer samo kupaći kostim nije dovoljna zaštita od virusa i bakterija. U bazenskim svlačionicama treba koristiti papuče za plažu, a pri korištenju javnih toaleta nikad ne treba sjesti na školjku. Ženama koje su i inače osjetljive na gljivične i bakterijske infekcije preporuča se redovita primjena intimnog sapuna i probiotika za vaginalnu floru.
Pri pojavi prvih simptoma vaginalnih ili bakterijskih infekcija zatražite savjet ljekara.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši