BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Pažljivo birajte kremu za sunčanje!!

dzez

Svi znamo da sunce nije prijatelj naše kože i moramo biti oprezni. Da biste uživale na suncu i bile maksimalno zaštičene, ovde su stvari koje treba uraditi, i ne raditi sa svojim kremama za sunčanje.

Procenite koja krema je najbolja za vas

Prva stvar koju treba da uradite je da procjenite koji faktor zaštite od sunca je napravljen za vašu kožu u zavisnosti od tipa vaše kože.

– Ukoliko imate veoma svjetlu kožu, plavuša ste ili crvenokosa i imate pjege koje se pojavljuju na suncu izbjegavajte izlaganje na suncu između podneva i 16 sati i ne štedite na indeksu zaštitnog faktora. Odaberite SPF 50.

– Imate svjetlu kožu, plavuša ste ili imate braon kosu i dobijate postepeno ten. Izaberite kremu sa zaštitnim faktorom od 30 do 50 u zavisnosti od intenziteta sunca.

– Ako imate tamniji ten, smeđu kosu i lako dobijate osunčani ten na suncu, predlažemo da odaberete kremu sa zaštitnim faktorom od 20 ili 30.

– Imate izrazito tamnu kožu i čak i ako nikada ne dobijete opekotine od sunca, morate se zaštititi od sunca. Zaštitite se kremom sa zaštitinim faktorom 10.
Koristite kremu koja štiti od UVA zraka

Dok je UVB  glavni uzrok opekotina od sunca, UVA zraci su štetni i ubrzavaju process starenja kože. Zato budite pažljive kada kupujete kremu za sunčanje. Birajte proizvide “novije generacije” koji pružaju zaštitu od infracrvenih i ultraljubičastih zraka.

Redovno nanosite kremu za sunčanje

Dobro je nanijeti kremu za sunčanje prije odlaska na plažu, ali kada dođete ponovo nanesite kremu za sunčanje. Najmanje jednom u 2 sata potrebno je da ponovo nanesete kremu ukoliko imate vrlo svjetlu boju kože, a svaka 3 do 4 sata za tamniji ten i posle plivanja. Postoje vodootporne kreme, ali potrebno je da obnovite sloj kreme za optimalnu zaštitu.

Promjenite kremu svake godine

Neki kažu da je to komercijalni argument, ali krema za sunčanje zaista imaju jednogodišnji rok trajanja. Kreme kojima je istekao rok trajanja reaguju veoma loše na koži prilikom zagrijavanja. Ako nema vremensko ograničenje na pakovanju, nije opravdanje, napišite ga sami.

Ne čekajte da se zagrijete na suncu

Ovo je definitivno greška koju treba da izbegavate. Mnogi ljudi koriste kremu za sunčanje, nakon što njihova koža postane topla od sunčevih zraka. Ukoliko je vaša koža topla, zraci su već u kontaktu sa kožom. Da bi to izbjegli, nanesite svoju zaštitu prije nego što obučete kupaći kostim i izađete na sunce. Ne zaboravite da stavite novi sloj malo kasnije.

Stavljate kremu sa zaštitnim faktorom samo na plaži

Sunce je isto u gradu i na plaži, zato ne zaboravite da zaštite svoje tijelo kada ste na otvorenom, čak i ako je to samo piće na terasi. Ako vaša dnevna ili BB krema uključuje zaštitu od UV zračenja, provjerite da li je to dovoljno.

Osjetljiva područja

Ruke, noge, uši, oko očiju, usana, skalp… Postoji mnogo osjetljivih oblasti koje treba zaštititi od sunca. Razmislite takođe o “konturama” odeće ili kupaćih kostima, nema ništa gore nego opekotine od sunca na ovim lokacijama.

Zaboravite tetovaže

Sunce je najgori neprijatelj tetovaža! Ono ubrzava starenje kože i prenosi boje mastila na površinu kože. Ukoliko imate tetovaže na tijelu, odlučite se za kreme sa visokom zaštitom (faktorom 50 ili više) ili za specijalne krema za tetovaže.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši