BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Pušenje izaziva šizofreniju?

Naučnici su otkrili da pušenje može predstavljati faktor rizika za razvoj psihotičnih oboljenja, poput šizofrenije.

pusenje-izaziva-sizofreniju

Među ljudima koji pate od psihoza procentualno ima tri puta više pušača, nego u opštoj populaciji, pokazale su nove analize objavljene u stručnom časopisu Lancet Psychiatry.

Iako ova povezanost ranije nije zabilježena, istraživanja su pokazala da pušenje može predstavljati faktor rizika za psihijatrijska oboljenja.

Istraživači Kings koledža u Londonu koji su analizirali 61 studiju o ukupno 15.000 pušača i 273.000 nepušača kažu da otkrića ne mogu utvrditi uzročno posljedični odnos i da pojedine studije nisu u obzir uzimale druge faktore, poput toga da li su pušači također i redovni konzumenti kanabisa, što se češće povezuje s psihotičnim bolestima.

Međutim, dr Džejms Mekejb iz Kraljevskog instituta za psihijatriju, psihologiju i neurologiju kaže da pušenje treba shvatati kao “ozbiljan faktor rizika za psihoze”.

Istraživanje ukazuje da pušenje može uticati na nivo dopamina u mozgu, što se može odraziti i na psihoze.

“Višak dopamina je najbolje biološko objašnjenje za psihotične bolesti poput šizofrenije, koje smo do sada našli. Moguće je da izloženost nikotinu povećava otpuštanje dopamina i izaziva razvoj psihoze”, objašnjava Robin Mari iz istog Instituta.

Ipak, istraživači upozoravaju da je bez detaljnijih ispitivanja nemoguće tvrditi da cigarete izazivaju šizofreniju.

 


Označeno ,

Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši