BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Starimo li brže od muškaraca???

zenke

Poznato je da djevojčice brže odrastaju od dječaka. One prije prohodaju, progovore…Godine se ne vide isto na muškarcima i na ženama. I muškarci i žene doživljavaju neke seksualne promjene sa godinama. Uzrok tih promjena su hormoni. Žena oko 50. godine ulaze u menopauzu. U tom periodu žene gube plodnost, nestaje menstrualni ciklus i jajnici prestaju sa proizvodnjom hormona estrogena. Ovaj proces najčešće je praćen simptomima kao što su valunzi, umor, vaginalna suvoća i niži libido.

Muškarcima starenje ne donosi nagle promjene kao kod žena. Kod njih je ta promjena postepena. Nivo testosterona opada tokom vremena, u prosjeku oko 1 procenat svake godine nakon 30. godine života. Snižen nivo testosterona može da prouzrokuje erektilnu disfunkciju, smanjen libido, pa čak i promjene u spavanju. Ovaj proces kod muškaraca se naziva andropauza. Za razliku od menopauze, sa kojom plodnost kod žena nestaje, muškarci u andropauzi i dalje mogu da se reprodukuje i stvaraju spermu i u starijem životnom dobu.

2. Promjena težine

Održavanje težine i za muškarce i za žene je prava borba, posebno nakon 30. godine života kada dolazi do postepenog gubitka mišićne mase. Ali muškarci i žene drugačije dobijaju na težini. Muškarci obično dobijaju na težini do ulaska u pedesete godine, kada njihova težina počinje da opada, najčešće zbog pada nivoa testosterona koji održava mišiće. Žene, sa druge strane, obično dobiju na težini sve do 65, kada i one počinju da gube na težini zbog gubitka mišićne mase.

3. Bolji kvalitet kože

Prema Međunarodnom institutu Dermal, muška koža manje je podložna znakovima starenja. Nivo muškog hormona testosterona zapravo čini mušku kožu oko 25 odsto debljom. Muškarci takođe imaju veću gustinu kolagena, grublju teksturu i veću prirodnu vlažnost na koži, jer se oni obično više znoje i imaju više mliječne kiseline u svom znoju. I muškarci i žene gube kolagen nakon 30. u približno istoj stopi, ali nakon menopauze, ta stopa kod žena se ubrzava, dok muška koža stari postepeno.

4. Gubitak kose

I muškarci i žene gube kosu sa godinama. U kojoj mjeri će gubiti kosu zavisi od hormona i nasljednog faktora, ali činjenica je da ćelavost češće pogađa muškarace. Procenjuje se da polovina muškaraca postepeno gubi kosu oko 40. godine. Sa druge strane žene jako rijetko pate od ćelavosti. Najčešće, kod žena dolazi do proređivanja kose i promene njenog kvaliteta, ali ne i potpune ćelavosti.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši