BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Četiri stvari koje morate znati o mikrovalnoj

Koliko ste samo puta čuli da se trebate riješiti mikrovalne. Otkrivamo četiri stvari koje su zapravo mit kada je riječ o pripremi hrane u mikrovalnoj.

article-2658580-0646BB7E000005DC-530_634x426

 

Uništava hranjive tvari u namirnicama

Ovo je mit. Prilikom svakog oblika termičke obrade hrane izgube se određene hranive tvari. Dužim kuhanjem i jačom temperaturom se gubi više hranivih tvari, pa tako i neki vitamini mogu ispariti ukoliko namirnice predugo kuhate. Zato mikrovalna ima svoje prednosti. U njoj se hrana priprema kraće, na nižoj temperaturi i s manje vode što znači da će zadržati više hranjivih tvari.

Zračenje

Istina je da mikrovalne zrače, ali nije istina da će to ozbiljno ugroziti vaše zdravlje. Zračenje se mjeri od najviše frekvencije do najniže. Visokofrekventni oblici zračenja mogu oštetiti DNK i uzrokuju mnoge bolesti, ali mikrovalka nema toliko jako zračenje. One prolaze razne testove sigurnosti prije nego završe u trgovinama.

Otrovna hrana

Većina stručnjaka kaže kako nema preciznih dokaza da je hrana pripremljena u mikrovalnoj opasna po zdravlje odnosno otrovnija od namirnica koje se pripremaju na drugačiji način.

Posude

Morate voditi računa pri odabiru posuda u kojima ćete pripremati namirnice u mikrovalnoj. Staklo ili keramičke posude su jedini materijali od kojih bi trebalo biti posuđe koje stavljate u mikrovalnu. Metal, plastika ili kartonske kutije odnosno ambalaže u koje su pakovana gotova jela, nikako ne biste smjeli koristiti jer mogu izazvati požar između ostalog.

(magazin.hr)


Označeno , ,

Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza