BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Ljetne neprilike: Izbjegnite trovanje hranom

Ukoliko hrana koju konzumirate stoji duže vrijeme na neprilagođenoj temperaturi, ona se lako kvari i može da dođe do trovanja. Ljeto je idealno vrijeme za kvarenje hrane, a samim tim i trovanje njom.

devojke-u-kuhinji-1396349626-31770

Bakterije su najčešći krivci trovanja, a simptomi najčešće traju od 3 do 10 dana. Dobra higijena, čišćenje namirnica i dobra obrada čine idealnu preventivu. Nevolje mogu da se izbjegnu, ako se pridržavate ovih savjeta.

Higijena

Stalno perite ruke, i to do lakata, mlakom vodom i sapunom. Voće i povrće prije upotrebe temeljno operite pod mlazom tople vode. Dobro perite posuđe u kom se namirnice spremaju, kuhinjske krpe, daske za sječenje i noževe.

Kupovina

Na pijaci ne kupujte meso, mliječne proizvode i jaja. Ne kupujte meso koje je već mljeveno, već tražite da ga samelju pred vama. Gledajte rok trajanja namirnica.

Čuvanje hrane

Kupljene namirnice istog momenta stavite u frižider, kao i kuhanu hranu, nakon hlađenja. Ostatke jela ne miješajte sa svježe spremljenom hranom. Namirnice koje su druge boje od normalne, mirisa ili su počele da trule istog momenta bacite.

(ljepota.ba)


Označeno , , ,

Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši