BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Šta sa celulitom?

Ne postoji niti jedna vježba koja će u potpunosti ukloniti celulit, ali vam može pomoći da on bude što manje vidljiv. Celulit je masno tkivo koje se nalazi između vezivnog tkiva, odmah ispod kože. Najčešće se nalazi na području stražnjice i gornjeg dijela bedara.

Wellness naslovna (1)

Koliko ćete celulita imati i hoćete li ga imati uopšte dobrim dijelom zavisi o genetici. No, generalno gledajući, što manje masnog tkiva imate, to će celulit biti manje izražen i manje vidljiv.

Vježbe koje potiču sagorijevanje velikog broja kalorija su najbolje za smanjenje celulita. Najučinkovitiji su intervalni treninzi visokog intenziteta. Tokom takvog treninga ćete potrošiti 300 do 500 kalorija i potaknuti sagorijevanje masnog tkiva.

Neizbježno je, barem kada je u pitanju smanjenje celulita, raditi i vježbe snage. One će vam pomoći da izgradite i ojačate mišiće, a u budućnosti će vam pomoći da što sporije nakupljate masno tkivo na području cijelog tijela.

Najbolje vježbe snage za smanjenje celulita su čučnjevi i iskoraci, kao i razne varijacije ovih vježbi. Potrebno je da, kada primijetite da vam postaje prelagano, povećavate broj ponavljanja ili dodate teret, odnosno vježbate s bučicama.

Stručnjaci ističu da je u borbi protiv celulita najbolje kombinirati vježbe snage i aerobne vježbe. Ako je trening dovoljno intenzivan i kvalitetan, bit će vam dosta tek 20 minuta dnevno.

Preporuka vježbi za riješavanje celulita uz pravilnu prehranu

1.Čučnjevi–1 min   2. Sklekovi–30 sec     3.Penjači–30 sec   4.iskoraci–1 min    5.Skokovi–1 min

 


Označeno ,

Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši