BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Ako ste ostavili kafu da stoji 5 sati, da li smijete da je popijete?

Mnogi vole da piju hladnu kafu, a neki čak uživaju tome da jednu šolju omiljenog napitka “razvuku” na cijeli dan.

kafa

Koliko li je to pametno?

Koliko puta vam se dogodilo da kafu koju ste skuhali prije par sati ili ste je kupili u nekom od kofi-šopova niste do kraja popili? Nakon obavljanja kućnih poslova ili zadataka na poslu, uzeli biste bar još koji gutljajčić, ali više niste sigurni je li dobra.

Odgovor zavisi od mnoštva faktora.

Kafa sa mlijekom

Ako je dobro zatvoreno i nalazi se u frižideru, mlijeko može biti dobro i nedjelju dana nakon otvaranja. Ako kafu s mlijekom ostavite na sobnoj temperaturi duže od nekoliko sati, bacite je i skuhajte sebi drugu.

Šta ako ima čudan ukus?

Skuhana kafa može da promijeni svoj ukus već nakon 30 minuta. Nakon toga imate otprilike četiri sata prije nego što se ulja iz kafe pokvare, što rezultira lošijim ukusom. Dakle, najbolje je da je popijete u roku od pola sata, piše Net.hr.

Da li je moguće otrovati se?

Čista crna kafa je i nakon nekoliko sati sigurna za piće, premda vjerovatno neće imati jednako dobar ukus kao kad je tek skuhana. Ukoliko se ipak odlučite da je popijete, prethodno je zagrijte u mikrotalasnoj pećnici, jer će ona u velikoj mjeri uništiti sve bakterije koje su se u međuvremenu nakupile.


Označeno , ,

Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši