BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Ko kaže da je starenje bauk?

stara

Sudeći po činjenicama iz ovog teksta, starenje ima i svojih prednosti.Poznato je da nakon 25. godine, ljudsko tijelo počinje neumoljivo da stari – drugim riječima to je “početak kraja”.

Ovoj fatalističkoj, nimalo veseloj konstataciji, list Hafington post suprotstavlja nekoliko pozitivnih činjenica koje prate ovo “propadanje”. Čovek se tješi kako zna i umije.

Naime, sa godinama migrene postaju sve ređe. Jedno švedsko istraživanje ustanovilo je da nakon 55. glavobolje nestaju u 30 odsto slučajeva. A prema podacima jedne američke fondacije, 40 odsto ljudi starijih od 65 godina prestaje da ima migrene.

Sa starenjem, naše lojne žlijezde se smanjuju i luče sve manje loja, a to znači da više ne moramo da peremo kosu tako često.

Logično je da sa godinama naše tijelo postaje otpornije na razne viruse. Primera radi, djete ima šest do osam prehlada godišnje, dok odrasla osoba svega dvije do četiri, ili samo jednu ako je starija od 60 godina.

Što je broj svjećica na torti veći, to su nam zubi otporniji na karijes. Problemi sa zubima se obično javljaju u dobi od 20 do 40 godina. Nakon toga, zubni živci postaju manje osetljivi na napade karijesa, piše Hafington post.

I na kraju, sreća – prema jednoj nedavnoj studiji, nivo sreće ponovo raste posle 65.

Naime, pokazalo se da sreća prati krivu u obliku slova U: sreća je najintenzivnija u dvadesetim, potom opada, da bi kasnije svoj novi vrh dosegla tokom penzionerskih dana. Osobe starije od 85 godina tvrde, uostalom, da se osjećaju sretnijim nego kada su imale 18 godina.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši