BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Najčešće zablude o zubima

zubi

Pranje zuba češće od jednom dnevno može da ošteti zubnu gleđ. Nije tačno, ukoliko se pravilno održava higijena.

U “MORU” informacija o higijeni zuba postajemo zbunjeni šta je dobro, a šta nije pametno da radimo da bismo imali zdrav i blistav osmjeh. Neke od mitova na ovu temu mnogi su usvojili kao istinu, što, naravno, može samo da škodi. Ovo je lista najčešćih zabluda…

* PRANjE ZUBA ČEŠĆE OD JEDNOM DNEVNO MOŽE DA OŠTETI ZUBNU GLEĐ

Nije tačno, ukoliko se pravilno održava higijena. Stomatolozi preporučuju da koristite meku četkicu, jer ona ne može da naškodi, pa se u tom slučaju podrazumjeva da tri puta dnevno perete zube.

* AKO DESNI KRVARE, NE SME DA SE KORISTI ČETKICA

Krvarenje obično nastaje kada dentalni plak ili ostaci hrane nisu pravilno uklonjeni, zato, ako primetite da vam se to dešava, temeljno i nežno operite i očistite zube najmanje dva puta dnevno. Ako se krvarenje nastavi, posjetite zubara.

* ŽVAKA BEZ ŠEĆERA POSLE OBROKA ZAMENjUJE PASTU I ČETKICU

Iako njeno konzumiranje posle obroka može da pomogne u čišćenju zuba i osvježavanju daha, ona nije zamjena za pranje četkicom i ne može kao konac da ukloni ostatak hrane.

* IZBELjIVANjE ZUBA OŠTEĆUJE GLEĐ

Nestručni tretman može da ošteti gleđ, ali ukoliko to čini iskusni zubar, koji ima dobru opremu, nema razloga za brigu.

* TOKOM TRUDNOĆE SE ODLAŽU SVE STOMATOLOŠKE INTERVENCIJE

Sigurno je da rendgen ili hirurško vađenje zuba nije dobro za trudnice, ali to ne znači da bi trebalo da izbjegavate redovne kontrole. Štaviše, one su preporučljive, kao i saniranje karijesa.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši