BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


NOVO U ORDINACIJI ALABAJČI: Ultrazvuk dječijih kukova bez čekanja

Ultrazvučni pregled kukova kod beba je dijagnostička metoda pomoću koje se vrši procjena razvijenosti zglobnog kuka. Kad se radi ultrazvučni pregled kukova i koliko je bitan za bebe, rekao nam je  dr. Sami Alabajči.

alabajci

1. ŠTA JE U STVARI ULTRAZVUČNI PREGLED BEBINIH KUKOVA I ZAŠTO SE TO RADI?

Dr. Sami Alabajči: Ranije se to radilo metodom kliničkog ispitivanja kuka odnosno abdukcionog testa, testovi za luksaciju i sublukaciju, međutim svi ti testovi su davali procjenu stabilnosti kuka dok mi danas sa ultrzvučnim skriningom koji je prvi uveo poznati austrijski ortoped prof. dr. Reinhard Graff ima uvid u VIZUALNU procjenu razvijenosti kuka kod beba. Danas to spada u rutnsku dijagnositčku primjenu.

 2. DA LI JE NEOPHODNO DA SVE BEBE PROĐU OVAJ PREGLED?

Dr.Sami Alabajči: Apsolutno. Da bi se spriječile komlikacije koje nastaju pri rođenim iščašenjem kukova kao što su bolovi, ograničenja prilikom kretanja, operacije potrebno je da svaka beba prođe ovaj pregled.

3. KAD JE NAJPODOBNIJE VRIJEME ZA OVAJ PREGLED?

Dr. Sami Alabajči: Pomoću ultrzvučnog pregleda kukova se može čak i u prvoj sedmici bebinog života ocijeniti razvoj kukova. Neki ljekari smatraju da bi bilo dobro da se taj pregled obavi čak i u rodilištu ako za to postoje uvjeti. U suštini najznačajniji uspjeh u liječenju i prevenciji kod pri rođenog iščašenja kukova je upravo to rano dijagnosticiranje nezrelih kukova. Profesor Reinhard Graf je prije par godina održao kongres u Sarajevu i ukazao na važno što ranijeg dijagnosticiranja nepravilnosti u razvoju kukova što je trebalo nakon njegove posjete biti medijski propraćeno da bi se roditelji educirali i shvatili važnost  tog pregleda međutim ta cijela priča je se na kraju svela na par članaka koje možete naći na internetu koji su napisani za vrijeme njegove posjete u Sarajevu i to je sve.

4. DA LI JE OVO BOLAN PREGLED ZA BEBU?

Dr. Sami Alabajči: Ovaj pregled je totalno bezbolan i bezopasan. Međutim, bebe iritira bila kakav kontakt se „nepoznatim“ predmetima kao što je gel za sondu i sonda ultrzvuka pamože da se desi da beba negoduje sto malo produzi pregled ali ništa strasno. Ono što je bitno da je majka u neposrednoj blizini djeteta da beba može da osjeti majku i onda se smiri. Ja prilikom pregleda praktikujem da je majka uz dijete, mene to ne ometa prilikom pregleda a i beba je puno mirnija i samim tim kompletan pregled je brzi i jednostavniji.

5. DA LI BEBNI KUKOVI MOGU BITI IŠČAŠENI A DA TO RODITELJI NE SPOZNAJU ODMAH?

Dr. Sami Alabajči: Bebini kukovi mogu da budu iščašeni a da to roditelji u početku ne primijete u tome i jeste problem. Jedan dio poremećaja u razvoju kukova moguće je da pedijatar dijagnosticira u sklopu rutinskog kliničkog pregleda. To su npr. različita dužina nogu kod bebe, ne poklapanje „linija“ lijeve i desne noge, smetnje pri abdukciji jednog ili oba kuka. Međutim, to ni u kojem slučaju ne može zamijeniti ultrzvučni pregled kukova. Rendgneski snimak je manje specifičnosti i senzibilnosti u odnosu na ultrzvuk a ono što je najbitnije je zračenje prilikom rendgenskog pregleda tako da metoda bi imala više štete nego koristi i uopštenije opcija kod pregleda dječijih kukova.

6. KAKO PREVENTIRATI OVAJ PROBLEM?

Dr. Sami Alabajči: Preventirati ovaj problem nije moguće. Postoji tu više faktora rizka na koje mi ne možemo utjecati. Naprimjer, položaj djeteta prije poroda, hormonski faktori. Po statistikama su više pogođene bebe rođene na carski, zatim blizanci i beba rođena prije vremena. Rizik je povećan ukoliko u majčinoj ili očevoj familiji postoje slučajevi prirođenog iščašenja kukova. Ono što roditelji mogu uraditi je napraviti taj pregled sto ranije da bi samim tim i terapija u slučaju patološkog nalaza bila kraća.

7. U SLUČAJU DA TOKOM PREGLEDA DIJGNOSTICIRATE PROBLEM NA KUKOVIMA KOD BEBE STA SLIJEDI NAKON TOGA?

Dr. Sami Alabajči: U tom slučaju ja dajem svoje mišljenje i upisujem dijagnozu. Roditelji sa tim nalazima idu kod svog pedijatra u DZ koji im daje uputnicu kod ortopeda.. Ortoped će na osnovu nalaza da odredi terapiju. Da lice to biti široko povijanje, grafove gaćice sa kaiševima ovisi od tipa po grafu.

8. DUŽINA TERAPIJE I KONTROLNI PREGLED?

Dr. Sami Alabajči: Dužina terapije opet zavisi od stepena poremećaja. Dužina terapije u nekim slučajevima može trajati 2 puta dob dijeteta za vrijeme dijagnoze.. Imate slučajeva kada se grafove gaćice moraju nositi skoro cijeli dan i tako par mjeseci. Što je dijete starije i svjesnije situacije, veća je vjerovatnoća da će da mu taj položaj smeta i dijete postaje nervozno i plačljivo a samim tim i roditelji.. Oporavak zna da traje jako dugo i zahtjeva strpljenje roditelja ..

Kontrolni pregled kao i kod svake terapije obavezno raditi da se vidi u kojem pravcu ta terapija ide.

9. SAVJET ZA RODITELJE KOJI OČEKUJU PRINOVU?

Dr. Sami Alabajči: Savjet roditeljima da se educiraju. Ne samo vezano za skrining kukova ima tu dosta stvari koje rodteilji moraju da znaju. Često u našoj ordinaciji mi se susrećemo sa problemom imunizacije da li da dijete vakcinisu ili ne jer su roditelji negdje na interentu pročitali, kako se desio jedan slučaj da je došlo do komplikacija nakon vakicnacije djeteta. To je moguće da se desi ali jako rijetko a zamislite sta bi se desilo da se djeca ne odazivaju na redovne vakcinacije.. Osim toga, to su pravila koje je napisala svjetska zdravstvena organizacija i to se mora poštovati… potrebno je i da ljekari odvoje koji minut vremena za edukaciju pacjenata.

Mi takođe radimo na edukaciji naših pacjenata i posebno nam je drago kada dođu tako novo pečeni rodtelji sa mnoštvom pitanja vezano za dojenje za kupanje za presvlačenje za temperaturu u sobi itd.

U ordinaciji Alabajči, ultrazvuk dječijih kukova možete uraditi bez čekanja.

Sve potrebne informacije možete dobiti na telefon: 035/ 204-200 i 061/ 03149

Tuzla, ulica: Đure Đakovića 46 ( Iza Prinčeve džamije)

 


Označeno , , ,

Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza