BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Ovakva menstruacija nije normalna: 3 simptoma koja ne smijete da ignorišete

Iako bi menstruacija trebalo da bude redovna, promjene u menstrualnom ciklusu normalna su pojava koju mogu uzrokovati brojni faktori poput stresa, dužeg putovanja, viroze i nekih lijekova. Međutim, neke simptome ne biste smjeli da ignorišete.

bolovi

 

1. Neredovna menstruacij

Gotovo svaka žena zna koliko joj traje menstruacija. Iako se kao idealan ciklus navodi onaj od 28 dana, dužina trajanja menstrualnog ciklusa veoma je individualna. Ciklus koji traje između 21 i 45 dana smatra se normalnim, pa bilo kakve promjene unutar tog perioda ne bi trebalo smatrati zabrinjavajućim. Međutim, ako su vam menstrualni ciklusi postali kraći od 20 dana ili je pak pauza između dvije menstruacije jako velika, takvu informaciju morate podjeliti sa svojim ginekologom.

Jedan od glavnih uzroka promjena je stres. Ova bolest današnjice uzrokuje nagli pad ili rast hormona što može poremetiti, odnosno pomjeriti menstrualni ciklus. Isto tako, ako se novo stanje ponavlja iz mjeseca u mjesec, to mogu biti i pokazatelji nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema poput bolesti štitne žlezde.

2. Snažni bolovi i grčevi

Menstrualni bolovi smatraju se normalnom pojavom koju uzrokuju hormonalne promjene. One mogu biti aktivirane virozama i bolestima ili pak stresnim životnim promjenama. Iako su grčevi tokom menstruacije vrlo česti kod većine žena, snažni i neizdrživi bolovi ne bi smjeli da postanu normalna pojava zbog koje svaki mjesec ležite u krevetu i pijete tablete protiv bolova, već je o tome potrebno informisati ginekologa.

Istraživanja su zabeležila kako žene koje pate od veoma bolnih menstruacija imaju povišen nivo prostaglandina u sluznici materice odnosno endometriju i u menstrualnom krvarenju djelujući na matericu, uzrokuju kontrakcije mišića i krvnih sudova.

Osim ove normalne pojave, snažne bolove i grčeve tokom ciklusa mogu uzrokovati i neke promjene u organizmu poput endometrioze, upale karličnih organa, suženje kanalića materice, miomi na materici i velike ciste na jajnicima.

3. Obilna menstruacija

Baš poput dužine menstrualnog ciklusa, dužina i nivo krvarenja vrlo je individualna kod žena. Normalnim krvarenjem smatra se ono koje traje između 2 i 7 dana, a snaga krvarenja trebalo bi da bude tolika da je bez problema može upiti veći uložak, odnosno 3 do 6 tampona u jednom danu.

Ako menstruacija postane toliko obilna da je ne možete kontrolisati higijenskim pomagalima (više od 80 ml dnevno), o toj novoj pojavi morate informisati vašeg ginekologa.

Čak polovina obilnih menstruacija uzrokovana je promjenama kao što su policistični jajnici, miomi, adenomioza i polipi, ali i neka od opasnijih oboljenja poput karcinoma cerviksa ili tumora koji luče estrogen.


Označeno , , , ,

Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši