BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Ovih 10 stvari sigurno niste znali o svom tijelu

Ljudsko tijelo je jedna velika mašina koja se kreće i miješa razne materije s gotovo nevjerovatnom preciznošću i koordinacijom. Zavirimo u njegove tajne…

tijelo

Vaša koža ima četiri boje

Koža bi bez ikakvih pigmenata bila bjeličasta. Blizu površine kože, krvni sudovi joj daju crvenilo, a žuti pigmet takođe utiče na boju. Melanin koji je nastao pod dejstvom ultraljubičastih zrak, doprinosi smeđoj ili crnoj boji u velikim količinama. Ove četiri boje čine boju kože svih ljudi na zemlji i kombinuju se različito kod svake osobe.

Svijet se smije s vama

Kada gledate nekoga kako zijeva, to će pokrenuti vašu potrebu da zijevate, a novija istraživanja pokazuju da je i smijeh povezan s ovim osjećajem. Kada čujete smijeh, aktiviraju se regioni u mozgu koji su povezani s facijalnim pokretima. Ovako svojevrsna mimikrija igra veliku ulogu u socijalnoj interakciji. Radnje kao što su kihanje, smijeh, plakanje i zijevanje mogu biti načini na koje razvijamo snažne veze unutar grupe.

Umnjaci nisu uvijek bili beznačajni

Umnjaci nisu uvijek bili samo zubi za vađenje. Nekada davno, oni su služili za žvakanje mesa. Ali kako je ljudski mozak rastao, struktura vilice se promijenila, pa umnjak više nije imao tako važno funkciju.

Treplje su, iako sićušne, važnije nego što smo mislili

Većina ćelija sadrži organele u obliku dlake koje se nazivaju trepljama koje pomažu mnogim funkcijama – od probave do sluha. U nosu, treplje nam pomažu da usporimo prosec isušivanja, što utiče na to da se sluz zadržava na njima. Natečene nazalne membrane mogu da izazovu začepljen nos.

Pubertet mijenja strukturu mozga

Znamo da hormoni doprinose mnogim promenama u tijelu koje su neophodne da bismo se pripremili za reprodukciju. Ali zbog čega je adolescencija toliko neprijatna? Hormoni kao što je testosteron utiču na razvoj neurona u mozgu što mijenja strukturu mozga i utiče na ponašanje, smatraju stručnjaci. Emocionalna nestabilnost, apatija i loše sposobnosti donošenja odluka su dokaz da je došlo do promijena u frontalnom korteksu mozga.

Hiljade neiskorišćenih jajnih ćelija

Kada se žena nađe u kasnim četrdesetim ili ranim pedesetim godinama, prestaje mjesečni ciklus, odnosno nastupa menopauza. Jajnici proizvode sve manje i manje estrogena, što se ispoljava fizičkim i emotivnim promjenama. Nerazvijeni folikuli ne mogu da oslobode jajne ćelije redovno kao prije.

Međutim, prosječna adolescentkinja ima 34 hiljade nerazvijenih jajnih ćelija, iako se tokom njenog života samo 350 sazri. Neiskorišćeni folikuli propadaju, a mozak bez ikakve naznake može zaustaviti oslobađanje jajnih ćelija.

Mnogo hrane nam hrani mozak

Iako čini samo dva procenta naše mase, mozak zahtjeva 20 posto kiseonika i kalorija od ukupnog unosa u tijelo. Da bi glava bila dobro snabdjevena resursima, tri glavne moždane arterije neprekidno “pumpaju” kiseonik. Blokada ili prekid u jednoj od njih, koja je poznata kao moždani udar,  narušava funkciju cijelog tog regiona.

Kosti se lome zbog ravnoteže minerala

Pored podrške organa i mišića koju tijelo dobija od kostiju, one  nam pomažu i da regulišemo nivo kalcijuma. Kosti sadrže fosfor i kalcijum, od kojih je potonji potreban i mišićima i nervima. Ako kosti nisu dovoljno snabdjevene kalcijumom, određeni hormoni će doprinjeti da se kosti polome, što će biti praćeno – rastom nivoa kalcijuma!

Položaj tijela utiče na vaše pamćenje

Sjećanja su veoma povezana s našim čulima. Miris ili zvuk mogu da probude daleka sjećanja na detinjstvo. S tim u vezi, nedavna studija pokazala je, štaviše, da ćemo se nekih događaja sjetiti brže i bolje ukoliko nam je položaj tijela sličan onome koji smo imali u toku događaja kog se prisjećamo!

Stomak luči korozivni otrov

Ćelije u stomaku luče hlorovodoničnu kiselinu, korozivno jedinjenje koje se koristi prilikom tretiranja metala u industrijskom svijetu. Ono može da sagori čelik, ali sluzave obloge stomačnog zida drže ovu kiselinu na sigurnom – u probavnom sistemu, gdje razlaže ručak.


Označeno , , ,

Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši