BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Prim. dr. med. Halilčević: Strah ne treba da bude zid za pregled koji može da spasi život

Oktobar je mjesec u toku kojeg se širom svijeta promoviše borba protiv karcinoma dojke kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o palijativnom zbrinjavanju osoba oboljelih od ove bolesti.

amila

„Cijelu godinu treba misliti na dojke, treba misliti na svoje zdravlje. Apelujem žene da dolaze da rade i ultrazvuk i mamografiju u svrhu ranog otrkivanja karcinoma dojke, jer je to jedini način kako se možemo boriti protiv ove bolesti. Ne možemo je izbjeći, ali je možemo dijagnosticirati na vrijeme.“za Radio Kameleon rekla je Amila Halilčević, specijalista radiologije.

Savremni način života, poslovi, sve to dovodi do stresnog stanja, što se ne mora odraziti na dojke, ali se može odraziti i na štitnjaču, za koju se kaže da je barometar.

„Radeći sa ovom dijagnostikom i ovim oboljenjima genetski faktor je stvarno potvrđen, prema tome, pacijentice koje u bližojporodici i sa majčine i sa očeve strane imaju u anamnezi karcinom, trebale bi obavezno izvršti pregled što prije“ rekla je doktorica Halilćević.

rak dojke

Uz redovne preglede preporučuje se i vegeterijanska hrana, što manje crvenog mesa, više ribe, piletine, sve to ako je organski uzgojeno i naravno izbjegavanje cigareta i alkohola.

Više informacija možete pronaći na : Radiološka Ordinacija


Označeno , , ,

Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza