BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Šest totalno neočekivanih načina da spriječite prehladu

leko

Sezona prehlada je u jeku, pa vjerovatno gotovo svi oko vas kašlju i ne izlaze iz kuće bez kapi za nos i pakovanja  maramica. Budući da je oduvjek bilo bolje spriječiti nego liječiti, donosimo vas 10 totalno neočekivanih načina da izbjegnete prehladu – ili barem da smanjite vjerovatnoću da ćete se razboljeti.

Pazite pored koga sjedate u autobusu

Zaraze se šire kontaktom, a ako se nalazite u zatvorenom prostoru jako blizu nekoga ko je bolestan, lako može i vas da zarazi.

Zato sljedeći put kada neko ko sedi pored vas u autobusu krene da kašlje i kiše, bolje bi vam bilo da ustanete provozate se još par stanica stojeći. Svakako vam je lakše da stojite deset minuta nego da poslije ležite u krevetu tri dana.

Nosite šal preko usta

Iako je odavno poznato da prehladu ne izaziva hladnoća, hladan vazduh vam svakako nije prijatelj. Poebno ako imate problema sa disajnom putevima.

Perite jastučnice redovno

Jastučnice mogu da budu prepune bacila, posebno ako djelite krevet s nekim ko je prehlađen, Zato je najbolji savjet da ne zaboravljate da ih promenite jednom sedmično.

Jastučnice perite na 60 stepeni ako su u boji, a ako su pamučne i bijele najbolje bi bilo da ii iskuhate.

Idite ranije na spavanje

Ne kaže se džabe da je san neophodan kada je neko bolestan, ali i ak ste zdravi trebalo bi u ovom periodu malo više da spavate. Naime, neispavanost smanjuje imunitet.

Napravite promaju

Možda vam deluje kao da bi promaja mogla samo da poveća vjerovatnoću da ćete se razboljeti, ali budući da smo već objasili da promaja nije ubica, jasno je da ona može samo da vam koristi.

Više seksa

Brojne studije su pokazale da seks jedan odnajboljih načina prevencije prehlade, jer izuzetno podiže imunitet. Naravno, pored toga što ćete biti zdraviji, bićete i bolje raspoloženi – a znate već da sve zapravo ide iz glave.

Slijedeći put kada se iznervirate što grijanje ne radi kako treba, jednostavno smislite način kako da se zagrijete zajedno sa partnerom.

 


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši