BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Svaki dan trebate pojesti krišku ananasa

Ananas je tropska biljka koja je odličan izvor vitamina C, B1, B2, B3, B5 i B6. Sadrži mangan, beta karoten, folnu kiselinu, bakar, magnezij, kalij i dijetalna vlakna.

ananas

Ono što ananas čini posebnijim, u odnosu na drugo voće, je bromelain, enzim koji zdravlju cjelokupnog organizma doprinosi na niz različitih načina.

Jača kosti

Ananas je odličan izvor mangana koji je tijelu potreban za izgradnju koštanog tkiva. Neadekvatan unos mangana tokom djetinjstva je povezan s povećanim rizikom od nastanka bolesti koštanog sistema kasnije u životu.

Smanjuje razinu stresa

Mangan sudjeluje u proizvodnji enzima koji se koriste za proizvodnju energije. Zahvaljujući visokoj razini vitamina B kompleksa, ananas može pomoći u smanjenju nivoa stresa, a istovremeno će tijelo učiniti otpornijim na stres.

Potiče rad probavnog sistema

Bromelain direktno utječe na rad probavnog sistema i učestvuje u oslobađanju tijela od toksina koji mogu uzrokovati hroničnu upalu i povećati rizik od nastanka hroničnih bolesti i poremećaja.

Potiče mentalno zdravlje

Ananas je odličan izvor triptofana, aminokiseline koja učestvuje u oslobađanju serotonina, neurotransmitera odgovornog za dobro raspoloženje i prevenciju depresije i anksioznosti.

Regulira nivo krvnog pritiska

Dosadašnja istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija soka od ananasa može pomoći u regulaciji krvnog pritiska i na taj način smanjiti potrebu za uzimanjem lijekova.


Označeno , , ,

Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši