BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Važnost unosa vode u organizam i simptomi koji vam govore da pijete premalo tekućine

„Juče sam bio pametan, zato sam želio da mijenjam svijet. Danas sam mudar i zato mijenjam sebe.“

Sri Chinway

voda

Ako ste u vrijeme visokih temperatura razdražljivi i mori vas glad za slatkim, razmislite unosite li dovoljne količine tekućine u organizam.

Jer navedeni simptomi, koje ćete zacijelo pripisati nekom drugom uzroku, u biti su znak dehidriranog organizma koji vas pokušava upozoriti da je krajnje vrijeme da posegnete za tekućinom.

A koliko je piti pitanje je koje je aktualno cijele godine, ne samo ljeti, kada su nam različite čaše i boce stalno pri ruci.

Koliko je premalo, a koliko previše, kada piti i što piti?

Na pitanje što piti, odgovor je jednostavan – običnu vodu.

A koliko? Tu se količine tekućine još definiraju.

Iako se većina stručnjaka slaže da je optimalno unijeti oko 2 litre tekućine dnevno (bez hrane), taj se iznos ljeti i povećava.

Posljednje procjene sugeriraju da bi žene trebale unositi 2.7 litara vode dnevno, a muškarci čak 3.7 litara.

No zacijelo ste i sami pronašli svoju dozu, odnosno primijetili upozorenje ako je situacija drugačija.

Za žeđ već znate, ona je najpoznatiji tjelesni alarm kod gubitka tekućine.  No kojim vas još signalima tijelo opominje da mu je potrebno više?

voda1
Simptomi dehidracije

Žeđ, najpoznatiji simptom, javlja se kad je “kriza” već počela. No postoje i drugi simptomi koji vas nastoje upozoriti na nju. To su:

 1. glavobolja i vrtoglavica

 2. umor

 3. promjene raspoloženja

 4. grčevi u mišićima

 5. trnci

 6. bol u leđima i zglobovima

 7. zatvor

 8. nemogućnost koncentracije

 9. suha, ispucala koža i naglašene bore

 10. tamna boja urina

 11. neugodan zadah

 12. želja za slatkim.

Kako gubite tekućinu?
Hrana koju unosite u organizam pokriva svega petinu dnevnih potreba za tekućinom, ostalo je nužno unijeti pićima, najbolje običnom vodom.

Tekućinu tijekom dana izbacujete mokrenjem, stolicom, znojenjem, ali i – disanjem.

Mokrenjem se gubi u prosjeku oko 1.5 litara vode, a samo znojenje i disanje troše dodatnu litru.

Ne unosite li minimalno 2 litre tekućine, organizam je trajno u stanju dehidracije, koja ga iscrpljuje, što dugoročno dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Provjerite boju mokraće
Pijete li dovoljno tekućine, možete provjeriti i uz pomoć mokraće – učestalosti koliko mokrite i kakve boje je vaša mokraća. Normalan broj mokrenja u jednom danu kreće se između 6-8, pa je rjeđi odlazak u toalet također znak da vam treba više tekućine. Boja mokraće u slučaju dehidracije je tamna (poput boje meda) i koncentrirana.

Kod dovoljnog unosa tekućine, mokraća je svjetlo žute boje, gotovo prozirna.

No ovo pravilo ne vrijedi ako uzimate dodatke prehrani u obliku multivitamina ili vitamine B skupine.  Riboflavin, odnosno vitamin B2 također ima sposobnost obojiti mokraću u svijetlu boju, pa se vodite vlastitom evidencijom unosa tekućine.

vodavoda
Opasnosti dehidracije – najugroženija djeca, bolesnici i stariji
Budući da je voda potrebna za rad metabolizma, cirkulaciju, regulaciju temperature, izlučivanje toksina i otpada, njen manjak u organizmu stvara dugoročne posljedice.

Stručnjaci diljem svijeta, posvećeni analizi prehrambenih navika djece, došli su do zabrinjavajućih podataka.

Nedavna američka studija, provedena na uglednom sveučilištu Harvard, pokazala je da je više od 50 posto djece dehidrirano. Dječaci su bili u lošijem stanju nego djevojčice.

Prijašnje studije alarmirale su javnost s podatcima da u Americi čak jedna četvrtina djece uopće ne pije vodu, nego uglavnom zaslađene i opasne, gazirane sokove. Promatrali su populaciju od 2 do 17 godina.

Djeca inače nemaju dovoljno razvijen mehanizam žeđi, stoga je nužno da ih često nutkate tekućinom, pri čemu se domaći i svježe cijeđeni sokovi te voda nameću kao pravi izbor.

Povećan i češći unos tekućine obveza je i za starije osobe te prilikom bolesti (posebno kod želučanih tegoba praćenih povraćanjem i proljevom), kako bi se spriječilo daljnje, opasno iscrpljivanje organizma.

Voda traži još vode
Mnogi su svjesni da ne piju dovoljno tekućine, ali ne mogu se natjerati popiti čašu vode, jer ne osjećaju da su žedni.

Dobra je vijest da voda, uz brojne druge utjecaje na organizam, ima i sposobnost poticati – žeđ. Zato, što više pijete, tijelo će tražiti još više tekućine.

Mi u Oriflameu smo svjesni svih činjenica vezanih za unos vode i sa tim i živimo.

P.S. Bez hrane se može živjeti mjesecima, a bez vode znatno manje, čak ni 5 dana. Pijte mnogo zdrave vode, razmutite Natural Balance Shake sa vodom i kasnije popijte WellnessPack, naravno sa vodom.

Cijeni vas vaš dr.sc. Almir Popo.


Označeno , ,

Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši