BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Brza hrana je direktno povezana sa rakom dojke

brza hra

Mlade žene koje u svojoj adolescentskoj dobi konzumiraju hranu sa visokim sadržajem masti, u današnje vrijeme lako dostupnu ali i nezdravu hranu (fast food) kasnije u životu imaju povećan rizik od nastanka raka dojke.

Ove rezultate su dobili naučnici koji su poslednjih 9 godina sprovodili istraživanje u okviru Nacionalnog Instituta za javno zdravlje na Univerzitetu u Mičigenu, dokazujući da gojaznost i loše navike u ishrani mogu u velikom broju pospješiti mutaciju ćelija tkiva dojke.

Ljekari upozoravaju da je najkritičniji period upravo period adolescencije, period kada se tkivo dojke razvija i formira. Ako je organizam mlade žene izložen velikim količinama nezdrave hrane, ćelije tkiva dojke apsorbuju i pod uticajem su štetnih produkata metabolizma koji mogu dovesti do zapaljenskih procesa tkiva koje kasnije u životu povećavaju verovatnoću od nastanka malignih promjena.

Istraživanje je samo potvrdilo čijenicu da je progesteron zapravo glavni činilac u mutaciji ćelija tkiva dojke. Progesteron aktivira gene koji su okidač za promjenu žljezdanog tkiva dojke jer je ovo i jedini sigurno otkriveni mehanizam nastanka maligniteta tkiva dojke. Upravo gojaznost i ishrana puna masti stvaraju potpuno isti mehanizam jer masne ćelije u cijelom tijelu luče hormone a oni pak stimulišu promjenu ćelije u malignu ćeliju.

Ljekarski tim u saradnji sa mikrobiolozima a uz pomoć novčanih sredstava pojedinaca i organizacija ali i same države, nastavlja sa istraživanjima ali u isto vrijeme pokušava da pronađe i način da se ove promjene ćelija zaustave kako bi prevenirali nastanak maligniteta.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši