BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Ishrana i Oriflame u službi sprječavanja nastanka krvnih ugrušaka (tromba)

Ishranom se može pozitivno djelovati na gustoću krvi i tako smanjiti mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka.

1476329_680953485278617_1975435533_n

Na primjer, redovnim konzumiranjem doručka, vjerojatnost stvaranja tromba smanjuje se čak 3x, a time i rizik od infarkta i moždanog udara.

S obzirom na to da se većina srčanih i moždanih udara (80-90%) događa zbog zakrečenja krvnih žila izazvanih krvnim ugruškom, a previsoki nivo fibrinogena u krvi jasno signalizira povećanu opasnost za organizam, od izuzetne je važnosti posvetiti se rješavanju ovog problema.

Vegetarijanska ishrana znatno smanjuje rizik od tromba

Aspirin se koristi u svrhu razrjeđivanja krvi, no on ima dosta negativnih djelovanja, pogotovo na prehrambene organe.

Istovremeno, mnoge prirodne namirnice imaju sličan utjecaj na razrjeđivanje krvi, ali bez nuspojava.

Redovnim korištenjem bijelog i crvenog luka, đumbira i ljute paprike znatno možete smanjiti stvaranje krvnih ugrušaka, a tako ujedno i opasnosti od srčanog i moždanog udara.

Dobro je poznato kako vegetarijanci, a posebice vegani (vegetarijanci koji ne konzumiraju ribu, mliječne proizvode, niti jaja) imaju vrlo nizak nivo fibrinogena, odgovornog za stvaranje krvnih ugrušaka.

To je vjerojatno jedan od glavnih razloga zašto oni najrjeđe obolijevaju (ili gotovo nikada) od srčanih bolesti.

Masna hrana, kao što su vrhnje, kiselo vrhnje, maslac, sir, punomasno mlijeko i masno meso – zbog visokog sadržaja holesterola i zasićenih masnoća – dokazano uzrokuje značajno povećanje rizika od stvaranje krvnih ugrušaka.

Previše omega-6 masnih kiselina (npr. iz suncokretovog ili sojinog ulja) također može podići nivo fibrinogena u krvi i izazvati stvaranje tromba.

Suprotno tome, ishrana siromašna zasićenim i omega-6 mastima može smanjiti sklonost krvi ka prekomjernom zgrušavanju, i to za 10-15% već nakon 2 sedmice od uvođenja ovakve ishrane.

omega

Bijeli luk – djelotvorniji od lijekova
Prema riječima dr. Erica Blocha, neki sastojci bijelog luka djeluju tako da sprječavaju nastanak tromba i jači su čak od djelovanja aspirina. Potrebno ga je dobro prožvakati, a još bolji učinak ima ako ga prije upotrebe sitno izrežete ili izgnječite, te prelijete s malo limunovog soka ili jabukovog octa i maslinovog ulja.

Ljuta hrana poboljšava viskoznost krvi
Doslovno svako voće i povrće utječe na poboljšanu viskoznost krvi i sprečavanje pojave tromba.

Zato ne iznenađuje što je kod vegetarijanaca nivo fibrinogena uvjerljivo niži, jer se hrana biljnog porijekla pokazala najučinkovitijom u normalizaciji fibrinogena i održavanju optimalne viskoznosti krvi i krvnog tlaka.

Naučna istraživanja su također pokazala kako se nakon konzumiranja ljutih papričica ili čilija, razgradnja ugruška u krvi intenzivira u sljedećih pola sata.

Svakodnevno konzumiranje ljute hrane dobro je rješenje za redovito održavanje dobre viskoznosti krvi.

Kapsaicin, kojeg ljute paprike sadrže, efikasno djeluje na opuštanje mišića, dodatno poboljšava cirkulaciju i također utječe na bolje raspoloženje.

krvna

Prevencija krvnih ugrušaka

Pretjerana ljepljivost eritrocita i stvaranje tromba često se događaju kao posljedica nedovoljne tjelesne aktivnosti. O tome treba posebno voditi računa.

Trebali biste svakodnevno šetati najmanje pola sata u kontinuitetu, a po mogućnosti uvesti i neki drugi oblik rekreacije.

Tjelesnim aktivnostima vrlo brzo ćete poboljšati viskoznost krvi i cirkulaciju u svim dijelovima organizma, čak i kroz krvne žile koje su već prilično zakrečene.

Postupno čišćenje organizma od holesterola omogućit će dodatno poboljšanje cirkulacije.

Podsjetit ćemo vas i na važnost redovnog uzimanja vode i zdravih napitaka, najbolje na prazan želudac, zbog održavanja optimalne viskoznosti krvi.

*        *        *

Redovan doručak, po mogućnosti da mu prethodi konzumiranje Natural balance shake-a (optimalan unos proteina, masti i ugljikohidrata, kao i Omega-3 masnih kiselina, koje direktno utiču na stanje krvnih žila) , kao i Wellness paket poslije (sa svim svojim vitaminima i mineralima), su uveliko djelotvorna, da ne kažemo idealna sredstva za sprječavanje nastanka krvnog ugruška, kao i mnogih ostalih negativnih stanja, sa istovremenim podizanjem nivoa energije i vitalnosti.

Zato dragi moji koristimo maksimalno pozitivne stvari od prirode u saradnji sa najboljom tvrtkom na svijetu u području zdravog življenja Oriflameom, da bi živjeli kvalitetnije i izgledali mlađe. Naravno da u ovoj priči treba spomenuti i tjelesne aktivnosti, bez koje sav napor ne bi imao efekta. I pijmo mnogo vode koja život znači.

Sreća i uspjeh su neodvojivi isto kao što su neodvojivi Oriflame i kvalitet. Budite mi dobro do sljedećeg susreta, Vaš dr.sc. Almir Popo


Označeno , , , ,

Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši