BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Kako detoksikacija sokovima djeluje na organizam?

grejp-pice-detoksikacija-tijela

Bilo da detoksikaciju sokovima radite nekoliko dana ili pak čitav sedmicu, u vašem tijelu će definitivno doći do promjena zbog drastičnog smanjenja unosa kalorija, mast i proteina.Neke od tih promjena su dobre jer potiču detoksikaciju, ali se svakako treba upoznati is negativnim stranama detoksikacije sokovima.

Većina programa detoksikacije sokovima podrazumjeva unos sokova od različitih vrsta voća i povrća. Ti sokovi sadrže puno sorbitola ili glucitola. To je vrsta šećera koja potiče nakupljanje vode u crijevima, zbog čega ima laksativno delovanje. Svoj probavni sistem ćete definitivno pročistiti, ali se pripremite na dijareju i ne zaboravite na povećanje unosa vode.

Hormoni

Kada tijelu ograničite unos kalorija, tijelo ulazi u stadijum gladovanja. To uzrokuje hormonalnu neravnotežu. Nivo hormona u vašem tijelu će tada biti vrlo slična onoj koju ste imali pre ulaska u pubertet, i to već nakon nekoliko dana. To može narušiti ujednačenost menstrualnog ciklusa, naročito ako detoksikaciju sokovima praktikujete u vrijeme kada vaša menstruacija treba započeti.

Mišići

Sokovi ne sadržavaju proteine. No, vaše telo nije svesno da ne unosite proteine pa će nastaviti i dalje da razgrađuje proteine, kao da ih unosite, ali one iz mišića. Ako detoksikacija sokovima traje sedam dana, to može uzrokovati značajno smanjenje mišićne mase, čak 300 grama mišića dnevno. To za vas znači sporiji metabolizam i manju potrošnju kalorija u stadijumu mirovanja.

Tjelesna težina

Definitivno ćete smanjiti broj suvišnih kilograma, ali ne onih koje želite. Glikogen u vašem tijelu, koji dolazi iz ugljenih hidrata, tijelu pomaže u zadržavanju vode. Kada započnete s detoksikacijom sokovima, izmokriti ćete svu suvišnu vodu, a izgubljeni kilogrami će zapravo biti izgubljena voda. Te kilograme ćete vratiti odmah nakon prestanka detoksikacije.

Nivo energije

Samo zato što ste drastično smanjili unos kalorija, to ne znači da će ih vaše tijelo prestati trošiti. Manji unos kalorija znači manje glikogena i manju količinu energije. Počećete osjećati slabost i hronični umor.

Metabolizam

Zbog smanjenja mišićnog tkiva, tijelo će trošiti manje kalorija u stanju mirovanja. Ako ste izgubili oko 1 kilogram mišićnog tkiva, svaki dan ćete trošiti oko 15 kalorija manje. Ako je detoksikacija sokovima trajala kratko, sporiji metabolizam je trenutan i brzo će se vratiti u normalu. No, ako detoksikaciju sokovima praktikujete na duže vrijeme ili previše često, to može ostaviti dugoročne štetne posledice na rad vašeg metabolizma.

Raspoloženje

Sokovi ne sadrže masti i proteine, spojeve koji su vašem tijelu potrebni da bi proizvodilo neurotransmitere. Oni regulišu raspoloženje i pomažu u prevenciji naglih promiena raspoloženja. Upravo zbog toga detoksikacija sokovima može uzrokovati nagle promiene raspoloženje i razdražljivost.

srce

Detoksikacija sokovima ima pozitivno dielovanje na zdravlje srca. Nekoliko dana detoksikacije sokovima može pomoći u regulaciji holesterola i smanjiti nivo krvnog pritiska. Takođe može regulisati nivo šećera i osetljivost tijela na insulin.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši