BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Lekcija o kosi koju moramo naučiti

zena

Čak i ako svoju kosu ne tretirate bojama, izbjegavate peglanje i redovito je njegujete posebnim preparatima, ona i dalje može biti suha i ispucala, a problem se možda krije u jednoj sasvim običnoj radnji koju svi ponavljamo prilikom pranja kose.

Naime, sušenje kose ručnikom velika je greška, otkrio je za Huffington Post čuveni frizer poznatih Monae Everett, jer je suhoća pamuka i grubost frotira mogu jako oštetiti.

– Dlaka se oštećuje tokom procesa sušenja dok cijedite i trljate kosu ili je previše je stežete peškirom. To može uzrokovati ispucale vrhove, napraviti male kratere duž dlake te kosu učiniti tankom i slabom – pojašnjava Everett.

No nema mjesta panici, kaže poznati stručnjak za kosu, te predlaže kako se riješiti ove loše navike.

Jednostavno, umjesto frotirskog peškira upotrebljavajte onaj napravljen od mikrofibre ili jednostavno za sušenje  kose nakon pranja upotrijebite svoju staru pamučnu majicu. Pri tom nemojte trljati kosu već je nježno umotajte i lagano iscijedite vodu iz nje.

Everett također naglašava kako je vrlo važan pravilan odabir šampona i regeneratora, namijenjenih upravo vašoj vrsti kose te savjetuje da prije stiliziranja kose uvijek nanesete regenerator kjoji se ne ispire, a prilikom svakog trećeg pranja kosu počastite i bogatom hranjivom maskom.

Posebno preporučuje što češće kosu pustiti da se prirodno osuši na zraku, a pošto često nemamo vremena za taj luksuz, predlaže slijedeće rješenje.

Operite kosu navačer, prije spavanja, nanesite regenerator koji se ne ispire te je umotajte u pamučnu majicu koja će pomoći da se kosa brže osuši, ali i da se vlaga zadrži unutra vlasi zbog čega će kosa ujutro biti previdno nahranjena i blistava.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši