BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


LOŠA CIRKULACIJA, VELIKA MUKA: Ruzmarin za tople noge!

ruzmarin

 

 

 

 

 

 

 

 

Kad stegne minus, osobe koje imaju lošu perifernu cirkulaciju žale se na bolove u promrzlim prstima ruku i nogu, kao i na hladne uši i nos. Mali krvni sudovi znatno se sužavaju na hladnoći, pa prsti na šakama i stopalima postaju hladni i bolni i mjenjaju boju. Ako imate bilo koji od ovih simptoma, za početak potražite lijek kod kuće. 

Više se krećite
Milioni ljudi širom svijeta danas imaju probleme sa lošom cirkulacijom, koja nastaje kada se holesterol i trigliceridi natalože na zidovima krvnih sudova. Zato, promjenite način ishrane i više se krećite, a na pušenje potpuno zaboravite.

Čaj uvijek valja
Ako želite da ugrijete promrzle ruke i noge, skuvajte čaj od ruzmarina. Kašičicu suvih i sitno izrezanih listova prelijte sa 250 mililitara ključale vode, ostavite 15 minuta da odstoji, a potom procedite i popijte čaj. U slučaju da kod kuće imate suhu koru bijele vrbe i koprivu, možete ih pomešati s ruzmarinom i napraviti čaj. Pomješajte 30 grama vrbine kore, 10 grama koprive i 30 grama ruzmarina, pa potom tri kašike ove mješavine prelijte sa 750 mililitara ključale vode. Ostavite čaj da odstoji pola sata, a potom ga procjedite i popijte u toku dana.

Moćna ulja
Od davnina je poznato da je ruzmarin mnogo više od dobrog začina i ukrasa u kući. U narodnoj medicini poznat je kao veoma ljekovita biljka zahvaljujući eteričnom ulju, smoli i taninu.

Otkud na reveru?
I dan-danas kod nas se svatovi na svadbama kite grančicama ruzmarina. Taj običaj, prema legendi, potiče od mađarske kraljice Elizabete, koju je ta biljka spasla. Kad je pod stare dane, u 70. godini, odlučila da se uda za švedskog kralja, jedva se kretala. Neko joj je rekao da pije čaj od ruzmarina i čudo se dogodilo – kraljica se ponovo kretala s lakoćom. Zato je odlučila da svatovi na njenoj svadbi budu zakićeni grančicama ruzmarina.

Protiv reume
Dvije velike kašike ruzmarinovog lišća i cveta potope se u litar bijelog vina i ostave da odstoje šest dana. Zatim se ta smjesa procjedi i pije po jedna čašica (rakijska) ujutru na prazan želudac. Ovako spremljen napitak umiruje srce, podstiče mokrenje i cirkulaciju, pomaže kod reume, gihta i upale zglobova.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši