BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Naučnici uzgojili glasne žice u laboratoriji

paraliza glasnih zica

Naučnici Univerziteta Viskonsin-Medison saopštili su da su uspjeli da uzgoje glasne žice koje imaju sposobnost proizvođenja zvuka.

Uzgojeno tkivo veoma je slično pravom, a naučnici javljaju da su uspjeli da proizvedu zvuk kada su organ pripojili grkljanima uzetim od životinja.

Istraživači su organe uzgojili tako što su od preminulih donora preuzeli dvije vrste ćelija od kojih se sastoji najveći dio glasnih žica, a zatim ih poređali na trodimenzionalnu strukturu kolagena. Tipovi ćelija su počeli da se mješaju i rastu, a za 14 dana formirano je tkivo nalik glasnim žicama, koje je posjedovalo oblik, elastičnost i približno ista hemijska svojstva ovog organa.

Vještački uzgojene glasne žice u budućnosti će biti presađivane pacijentima kod kojih je usljed kancera, različitih infekcija ili fizičkih oštećenja ovaj organ oštećen ili u potpunosti uklonjen jer drugih efikasnih tretmana za sada nema.

Naučnici planiraju da sprovedu dodatna istraživanja kako bi utvrdili u kojoj mjeri će tijela pacijenata prihvatati vještački uzgojene glasne žice. Dosadašnji eksperimenti bili su veoma uspešni.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši