BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Pitanje trenda ili zdravlja: Da li bi trebalo da pijemo mlijeko?

femeie-bea-lapte

Omiljeno piće iz djetinjstva postalo je kontroverzno pa se postavlja pitanje koliko je bezbjedno da ga konzumiramo…

Kada smo bili mali mlijeko je bilo obavezno: puno je kalcijuma i vitamina D što ojačava kosti i zube. Plus, sadrži holin koji je neophodan za pamćenje i kalijum koji štiti srce.

Ipak, u poslednjih dvadeset godina širom svijeta prodaja je dosta opala, u pojedinim zemljama poput Britanije i Amerike čak i do 30 odsto.

Sve je počelo sedamdesetih godina kada su masti postale veliki neprijatelj, a niskomasni sirevi, mlijeko i jogurt preplavili tržište. A onda se postavilo pitanje netolerancije. Svi koji su je osetili tvrdili su da su po izbacivanju mlijeka poboljšali varenje, ten pa i raspoloženje.

To je uslovilo pojavu najrazličitijih alternativa od soje, pirinča, ovsa, badema pa čak i neke genetski modifikovane verzije koje su otjerale mlijeko sa doručka. Što se večere tiče, zamienila su ga energetska i gazirana pića, različiti sokovi i vode sa ukusima.

Uporedo sa time, mlijeko se nije dalo! Najuspešnija kampanja Got Milk trajala je od 1993. do 2014. i mnoge poznate ličnosti su svih tih godina u raznim reklamama, časopisima, na bilbordima nosile bijele brkove. Od Dejvida Bekama, Tejlor Svift, Bijonse, Anđeline Džoli, Sofije Vergare… Više od sto selebritija priklonilo se ovom pokretu s ciljem da mlijeko preplavi sve više domova. Ova kampanja otišla je u penziju prošle godine, ali ne i nove spekulacije.

Kravlje mlijeko je puno hormona koji teletu pomažu da poraste. Jedna studija pokazala je da 60 do 80 odsto hormona koje žene unose stiže upravo iz mlijeka. I oni štetni koji potencijalno mogu dovesti do raka.

Po istom istraživanju, žene koje piju više od dvije čaše mlijeka dnevno imaju veće šanse da obole od raka jajnika. Niko još, ipak, nije mogao sa preciznošću da izračuna koliko tačno hormona dobijamo iz mlijeka zato što se dobar deo gubi tokom varenja. Pokrenulo se i pitanje „zaraznih“ krava koje hrane antibioticima, i vještačkim načinima da se dobije što više mlijeka. Neke druge studije pokazuju da žene koje piju mlijeko smanjuju rizik od raka dojke, da mlijeko pojačava imunitet i da sprečava u pojavi alchajmera (istraživanje iz Japana).

U međuvremenu, mliječnoj industriji je dosta navoda da mlijeko može da nam šteti pa pokreće kampanju Get real koja će, pre svega, na društvenim mrežama raširiti sve dobre strane ovog pića. Vidiećemo ko će se sve prikloniti. Pitanja su i dalje otvorena i neophodna su konkretna istraživanja. Dobra strana svega je što ovakve priče uvek podstaknu da razmislimo o svom zdravlju i o tome šta stvarno unosimo u svoj organizam. A odgovor na ovu dilemu (kao i na svaku) će za većinu biti stvar pokušaja – poslušajte svoje tijelo i vidite šta vam odgovara.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši