BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Šta je divertikuloza?

sto-je-divertikuloza

Divertikuloza, koja se obično javlja kod ljudi starijih od 50 godina, poremećaj je pri kojem se na stijenki debelog crijeva stvaraju mnogi džepovi (divertikuli). Kad se sluznica jednog ili više takvih džepova upali, to se stanje zove divertikulitis. Manje je vjerovatno da će se pojaviti ijedan od ovih oblika budete li uzimali mnogo vlakana.

Većina slučajeva divertikuloze vjerojatno je posljedica prehrane siromašne vlaknima, a bogate rafiniranim ugljikohidratima. Bolest se rijetko javlja prije 20. godine, ali prosječno je ima više od 40 posto stanovnika starijih od 50, a 50 posto starijih od 70 godina. Mnogi oboljeli također pate od sindroma nadraženog crijeva.

Kad jedete rafiniranu hranu, crijevni mišići moraju se osobito napinjati kako bi pomaknuli ljepljive, suhe ostatke hrane pa ih povremeno može uhvatiti grč. Raste pritisak zbog kojeg se crijevo širi, a džepovi na sluznici (divertikuli) se guraju van iz izbočene stijenke. Ti izbačeni dijelovi obično ne izazivaju teškoće, ali mogu izazvati zatvor ili proljev kao i upornu bol, obično s lijeve strane, koju katkad olakša puštanje vjetrova.

Divertikuloza je rijetka u zemljama u kojima normalna prehrana sadrži dovoljno vlakana. Ni vi je nećete dobiti počnete li se slično hraniti. To znači da trebate jesti pet porcija povrća (uključujući grašak i grah) i voća na dan, te jezgričasto voće i sjemenke (koje morate dobro prožvakati).

Osim toga birajte jela od cjelovitih žitarica, a ne od bijele riže i brašna. Ali, nemojte dodavati pšenične mekinje ili druga netopljiva vlakna u prehranu jer mogu nadražiti crijeva. Kod prehrane bogate vlaknima potrebno je i mnogo tekućine – trebali biste svakog dana popiti najmanje osam čaša tekućine na bazi vode.

Još jedan važan način sprječavanja bolesti jest svakodnevna tjelovježba. Time se masiraju crijeva i sprječava zatvor, koji je važan rizični čimbenik kod divertikulitisa. Uzimanje svježeg češnjaka ili tableta češnjaka tri puta na dan sprječava nenormalnu bakterijsku aktivnost i tako može pridonijeti sprječavanju divertikulitisa.

Rano stečene navike se isplate! Prehrana bogata vlaknima koja se usvoji u djetinjstvu smanjuje sklonost divertikulozi u kasnijim godinama.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši