BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Uzimajte kašičicu ovog začina dnevno: Za tri mjeseca drastično manje masnoća!

curry-powder-498842Ovaj djelotvoran začin sadrži filosterole – biljnu hemikaliju poznatu po sprječavanju zadržavanja holesterola u tijelu

Naučnici sa Univerziteta medicinskih nauka u Iranu formirali su dve grupe, a svaka se sastojala od 44 žene koje imaju problema s gojaznošću ili viškom kilograma. U periodu od tri mjeseca ove dvije grupe žena savietovane su o zdravoj ishrani i napravljen im je meni u kojem unose 500 kalorija manje dnevno.

Prva grupa ispitanika u to vreme je jela tri grama kumina u prahu dnevno razmućenog u 140 grama jogurta. Druga grupa žena konzumirala je istu količinu jogurta bez dodatka kumina. Nakon tri meseca, učesnice iz prve grupe su izgubile 14,64 odsto više masnoća od onih iz druge (4,91 odsto masnoće)

Kako je došlo do velikih promena u kilaži od samo kašičice kumina na dan? Bitan razlog je taj što ovaj delotvoran začin sadrži filosterole – biljnu hemikaliju poznatu po sprečavanju zadržavanja holesterola u tijelu. Kako je reč o prvoj studiji koja dokazuje da ovaj začin pomaže pri gubitku kilograma, naučnici smatraju da to čini i zato što ubrzava metabolizam.

Da li želite da isprobate čudotvorno delovanje kumina na kilažu? Budući da običan jogurt i nije baš najbolja ideja za konzumiranje ovog začina, postoje mnogo ukusniji načini na koji možete da iskoristite njegove prednosti.

Dodajte nekoliko kašičica kumina u prahu u svoj omiljeni recept s pečenim povrćem. Kumin će odlučno da se stopi sa slatkim krompirom, bundevom, mrkvomom, tikvicom i karfiolom.

Kumin takođe možete da dodate u mješavinu bijelog luka u prahu, luka i paprike u prahu kako biste stvorili svoj začin za ukusne meksičke takose. Za sendviče i umake dodajte malo kumina u prahu u majonez ili humus. U blagi umak od avokada (gvakamoli) dodajte kašiku ili dvije kumina u prahu za bolji ukus. Kumin u prahu takođe možete da kombinujete uz pečene leblebije ili orahe.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši