BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Važnosti ribljeg ulja i njegova povezanost sa Wellness by Oriflame

Danas pišemo o važnosti Omega 3 masnih kiselina iz ribljeg ulja i njegove povezanosti sa Wellness by Oriflameom na polju dodataka ishrani.

omega3

Mnogo puta smo čuli i uvjerili se u djelotvornost Wellness paketa od Oriflamea. Ali nije nikada na odmet prisjetiti se stvari koje su važne za naše zdravlje.

Po nekim proračunima do sada je usvijetu provedeno oko 20.000 istraživanja na temu djelovanja omega 3 masnih kiselina na zdravlje.

Dokazano je da omega 3 masne kiseline potiču zdravlje cjelokupnog organizma. Za suplemente omega 3 masnih kiselina je također ustanovljeno da imaju odlično djelovanje na zdravlje.

Stručnjaci se pretežno slažu u tome da je omega 3 masne kiseline najbolje unositi putem prehrane, zbog čega i preporučuju da ribu jedete 2-3 puta sedmično. No, ako iz nekog razloga to nije moguće, onda preporučuju uzimanje suplemenata omega 3 masnih kiselina.

Preporučena dnevna doza je 250 do 500 miligrama EPA i DHA dnevno. Što se tiče trudnica i dojilja, one bi se svakako trebale prvo posavjetovati s liječnikom.

omaega 3

Dobre masnoće

Svi dokazi ukazuju na to da to nije neki kratkotrajni hir nego realizacija važnosti u našoj modernoj ishrani. Istraživanja pokazuju da omega-3 masne kiseline smanjuju upalu, a mogu pomoći u prevenciji rizičnih faktora povezanih s bolestima poput bolesti srca, raka i artritisa. Oni stimulišu kožu i rast kose, zdravlje kostiju i regulišu metabolizam.

Također se pokazalo da poboljšavaju protok krvi u bolesnika s nezdravim razinama šećera u krvi i imunološki sistem. Simptomi nedostatka omega-3 masnih kiselina su umor, slaba memorija, suha koža, problemi sa srcem, promjene raspoloženja ili depresija i loša cirkulacija. Esencijalne masne kiseline omega-3 i omega-6 su bitne, jer one ne mogu nastati od strane tijela i moraju se uzeti kroz ishranu. Prvo su bile prozvane vitaminom F, ali kasnije su studije pokazale da su bliže mastima nego vitaminima. Ljudi posjeduju sve enzime potrebne kako bi nastale omega-9 masne kiseline, tako da, dok ste zdravi, one se ne smatraju bitnima u ishrani. Omega-9 masne kiseline se nalaze u maslinovom ulju i drugim mononezasićenim mastima, uljanoj repici i sjemenu gorušice.

Američki naučnici su dokazali da riblje ulje ima odlično djelovanje u ublažavanju upale koja uzrokuje nastanak raznih bolesti, uključujući bolesti srca, rak, artritis i Alzheimerovu bolest. Upala je prirodan odgovor tijela na prisutnost stranih tijela i ozljedu.

Kada se u tijelu dogodi nešto loše, ono će automatski reagovati na način da problem treba ukloniti, a simptomi hronične upale su znak da tijelo pokušava samo sebe izliječiti.

Hronična upala, koje se ne liječi, može uzrokovati oštećenja srca i moždanih stanica, što povećava rizik od nastanka srčanog i moždanog udara. Također može smanjiti osjetljivost tijela na inzulin i uzrokovati nastanak dijabetesa.

Ono što je bitno istaknuti u svemu ovome je da Oriflame sa svojom paletom Wellness proizvoda zaista zadovoljava potrebe za unosom Omega 3 masnih kiselina. Važno je istaći i to da Omega 3 masne kiseline od Oriflamea su inkalpulsirane u riblji omotač a ne kao u drugih proizvođaća u svinjski ili goveđi. Riba koja se lovi je iz sjevernih mora, koja su čista od teških metala i isključivo se Omega 3 koristi iz malih riba sjevernih voda u kojima ne postoji mogućnost taloženja teških metala kao kod velikih riba.

Savjetujem da koristite Omegu 3 od Oriflamea i da je srdačno preporučujete osobama do kojih vam je stalo. Za one koji imaju malu djecu preporuka je da koriste Omega 3 za djecu da bi pospješili pravilan rast i razvoj djece u smislu poboljšanja stanja nervnog sistema, srca, vida i ukupnog stanja organizma.

S poštovanjem, dr.sc. Almir Popo, docent.


Označeno , ,

Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši