BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Zašto imamo akne?

bubuljica-na-licu

Bubuljice na licu, vratu, leđima i/ili ramenima karakteristične su za akne. Ta bolest često počne u adolescentskoj dobi, baš u vrijeme kad nam vanjski izgled postaje posebno važnim. Premda mogu uzrokovati poprilične psihičke probleme, akne nisu opasne po zdravlje. Bolest se češće javlja kod dječaka, nego kod djevojaka i pogađa 80 posto tinejdžera u zapadnim zemljama. Osnovni je uzrok aknama preosjetljivost na normalnu razinu spolnog hormona koji se naziva testosteron. Zbog te preosjetljivosti žlijezde lojnice (žlijezde koje su odgovorne za masnoću kože) proizvode vrlo visok nivo loja, masne izlučevine  koja masti i štiti kožu.

Istodobno, zbog pretjerano jake reakcije stijenke lojnih kanala odumrle stanice prejako prianjaju uz tu stijenku. Umjesto da budu otplavljene niz kanal kad odumru, stanice se nakupljaju i začepljuju kanal. Nakupljeni se loj skruti, tvoreći crn ili bijeli čepić. Bakterije koje su normalno prisutne na koži s lakoćom se množe u tako zaustavljenom loju, uzrokujući crvenilo i otečenost tipične za akne.

U težim slučajevima te se bubuljice ili pustule mogu razviti u tvrde otekline ili tekućinom ispunjenje ciste. Od pojedinih se lijekova – primjerice, nekih vrsta kontracepcijskih pilula, kortikosteroida i antiepileptika – akne mogu pogoršati.

Kod nekih žena akne upućuju na sindrom policističnih jajnika, hormonalni poremećaj koji može izazvati i neuredne mjesečnice, neplodnost, pretjeranu tjelesnu dlakavost i debljanje.

Jeste li znali da tamnu boju sujedica ne uzrokuje prljavština, već djelovanje kisika na lojni čepić koji se stvara u žlijezdi lojnici.

Prevencija

  • Da biste izbjegli ožiljke, bubuljice nemojte bosti iglom niti ih istiskati jer vam od toga mogu ostati ožiljci.
  • Dobro operite ruke prije čišćenja lica vatom namočenom u biljni čaj ili prije nanošenja eteričnog ulja.
  • Lice perite nemasnim sapunom koji pretjerano ne isušuje kožu.
  • Ako vam treba ovlaživač za kožu, odaberite proizvod koji je lagan i bez masnoće.
  • Ultraljubičaste zrake pomažu pri ublažavanju akni, stoga kožu svakog dana izlažite dnevnoj svjetlosti i svježem zraku barem pola sata, ali ne u vrijeme kad je sunce najjače

Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši