BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Zašto se debljamo: Stres ili nedostatak ljubavi

Prvi Kongres o debljini Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem održat će se 13. i 14. novembara 2015. godine u Hotelu Tuzla u Tuzli.

12226653_10153754322199851_1907572541_n

Cilj organizatora je da epidemiolozi, endokrinolozi, gastroenterolozi, obiteljski liječnici, psihijatri, pedijatri, anesteziolozi, nutricionisti i hirurzi usvoje smjernice koje će se koristiti pri liječenju pretilosti u Bosni i Hercegovini. Učešće na kongresu su potvrdili najeminentniji stručnjaci i medicinski djelatnici iz različitih oblasti koji se u svakodnevnoj praksi susreću sa pretilim pacijentima kako iz naše zemlje tako i iz inostranstva. Tim povodom u programu našeg radija razgovorali smo sa prof. dr. Midhatom Jašićem.

”Bosna i Hercegovina je dio zapadne civilizacije, htjeli mi to priznati ili ne. Po svom načinu života, prehrambenim običajima, prije svega po stilu života. Kada je u pitanju debljina, treba znati da ona može imati puno uzroka. Često smo subjektivni kad sami sebe procjenjujemo, ne možemo nikad reći da smo debeli, a ni da smo mršavi. Moramo priznati da u našoj državi imamo veliki broj pretilih osoba, odnosno osoba sa povećanom tjelesnom masom”, ističe profesor Jašić, te dodaje:

”Ključna tačka debljanja je psihonutricionizam, dakle svi znamo ako smo pod stresom ili prestanemo potpuno da jedemo ili nastalu bol usljed stresa, nedostatak ljubavi, nju rješavamo ljubavi prema hrani. Sva istraživanja pokazuju daje pishonutricionizam jedan od glavnih okidača gdje nastaje povećanje tjelesne mase”, objasnio je prof.dr. Midhat Jašič.

Drugi okidač je „Legnem kod kuće i spavam“.

”Poslije ručka treba malo sjediti, radi poboljšanja probave, te se obavezno sjetiti da nam se nakon sjedenja povisila razina glukoze, čak do maksimuma, najbolje je potrošiti, jer ako to ne uradimo ona se akumulira u formi masnog tkiva i onda se debljamo. Treba nakon ručka prošetati. Kako bi odredili koliko čovjeku dnevno treba fizičke aktivnosti, određujemo tako što ćemo od 220 oduzeti broj godina pomnožimo sa 0,7. Ali da budemo jednostavnije 15- 20 minuta za osobe od 50 godina na dan, ali da im se ubrza puls”, savjetuje dr. Midhat Jašić.

Kongres će se održati u organizaciji Udruženja “Društvo za debljinu” u Bosni i Hercegovini, Univerzitetskog kliničkog centara Tuzla, Javne zdravstveno – nastavne ustanove Dom zdravlja “Mustafa Šehović “Tuzla, Medicinskog i Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli.


Označeno , , ,

Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši