BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Bolesti kojih se stidimo

anus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uz simptome od svrbeža i osjetljivosti pa do krvarenja i bolova, analne su tegobe iznenađujuće česte. Dobro je u svemu tome što se uglavnom lako liječe ili ispravljaju uz pomoć jednostavnih mjera samopomoći. U vezi s krvarenjima ipak se uvijek treba obratiti liječniku koji će isključiti svaki ozbiljni osnovni uzrok, kao što je rak rektuma.
Mnoge od ovih tegoba povezane su s crijevnim problemima, posebno s onima koji izazivaju zatvor, proljev i hemoroide. Takvim problemima mogu pridonijeti i nedovoljna higijena, infekcije izazvane kvaščevom gljivicom (candida), gliste, preosjetljivost na hranu i kožne alergije.

Mnoge od ovih tegoba možete izbjeći hraneći se velikom količinom voća, povrća i namirnica od integralnih žitarica te pijući mnogo tekućine. Time u organizam unosite vlaknaste tvari i tekućinu, što pomaže u sprječavanju zatvora, te hranjive sastojke potrebne za održavanje crijeva, anusa i kože u analnom području zdravima.
Izbjegavajte kafu i jako začinjena jela.

Kako biste spriječili analne tegobe nosite pamučno donje rublje i svakodnevno ga mijenjajte. Imate li osjetljivu kožu ili ste skloni alergijama koje kod vas izazivaju svrbež i/ili crvenilo na koži, za pranje odjeće upotrebljavajte nebiološki sapun u prahu za osobnu higijenu neparfimirani sapun ili sredstvo za čišćenje kože bez sapuna. Izbjegavajte parfimirane proizvode za kupanje.

Svrbež o osjetljivost obično se mogu ublažiti sljedećim mjerama.

Pazite da vam koža oko anusa uvijek bude čista i suha. Nemojte se češati po analnom području. Dvaput na dan na to područje nanesite nevenovu mast.

Jedanput na dan, 10 do 15 minuta sjednite u plitku kupku tople vode, a u vodu stavite žlicu koloidnog zobenog brašna ili tri kapi lavandinog ulja. Naizmjence primjenjujte vruće i hladne sjedeće kupke, osim ako vam je koža ozlijeđena. Niz završite s hladnom vodom.

Ojačajte imunitet uzimanjem vitamina A i C s flavonoidima, te cinka (uz bakar kako biste pomogli njegovu apsorpciju).

Ukoliko nakon nekoliko dana ne nastupi poboljšanje, ili primjetite analno krvarenje te osjećate jake bolove, potražite ljekarsku pomoć


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši