BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Dišite sa lakoćom nakon “čišćenja pluća”

Ingwertee

Stres i loša prehrana štete organizmu jer se u tijelu nakupljaju toksini kojih se ne možete riješiti drugačije nego programom detoksikacije. Neki od znakova da je tijelo zatrovano su osip, akne, upale na koži koje ne prestaju, žute ili smeđe naslage na jeziku, stalna glavobolja, suviše sluzi, umor, nemogućnost koncentracije i zaboravnost. Detoksikacijom se čiste organi i u tom se pogledu detoks-programi dijele na dva jednako važna aspekta – čišćenje pluća, kože i bubrega te čišćenje jetre.

Iako se tokom detoksa često ni ne pomišlja na pluća, ona su među prvim organima koje treba pročistiti. A najlakši način za oslobađanje pluća od nakupljenih toksina je duboko disanje.

Disanje je vitalan proces, no kako bi potpuno ispunjavalo svoju funkciju, potrebno ga je izvoditi pravilno. Na loše navike disanja utiču duga razdoblja sjedenja, boravak u prostorima s ustajalim zrakom, nedostatak tjelovježbe i istezanja i slično. Rezultat lošeg disanja su umor, depresija, glavobolja i fizička iscrpljenost. Iako smo rođeni sa sposobnošću pravilnog disanja, većina je ljudi tokom odrastanja izgubi.

Promatrate li novorođenčad, vidjet ćete kako duboko udišu, tako da im se pri udahu trbuh podigne prema gore. Provjerite podiže li se i vama trbuh dok udišete. Ako ne, to je znak da vam je dah plitak.. Čišćenje pluća posebno se preporučuje pušačima, kao i osobama koje često borave u zadimljenim prostorima iako sami ne puše, alergičnima na prašinu, životinjsku dlaku i onima koji imaju probleme sa sinusima. No osim dubokim disanjem, možete ih pročistiti i uz pomoć đumbira.

– Čišćenju pluća pomaže i čaj od đumbira. Pripremite ga tako da narežete svježi korijen đumbira na kriške i dodate u uzavrelu vodu. Kuhajte desetak minuta, a zatim procijedite. Po želji se u čaj dodaju med, limun, cimet, kardamom i klinčić – savjetuje stručnjaci alternativne medicine.

Detoksikacijom pluća čistite ih od katrana i toksina, smanjujete rizik od pojave infekcije, povećavate njihov kapacitet te poboljšavate zdravlje respiratornog sistema.

Pluća će pročistiti i ljuti začini, poput bibera ili pak čilija jer ljuta hrana pomaže u razgradnji viška sluzi. Zbog toga možete osjetiti kako vam nos curi jedete li ljuto, a takvi začini slično djeluju i na višak sluzi u plućima te potiču njezino izbacivanje.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


One thought on “Dišite sa lakoćom nakon “čišćenja pluća”

Komentariši