BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Naučnici uzgojili ljudsko uho na leđima pacova

uho

Istraživači Univerziteta u Tokiju i Univerziteta u Kjotou uspeli su da uzgoje ljudsko uho na leđima pacova. Naučnici su u eksperimentu koristili matične ćelije koje rastu u hrskavici ljudskog uha, a oblikovali su ih upotrebom razgradivih bioloških cijevi.

Tačnije, oni su koristili “indukovane pluripotentne matične ćelije“, odnosno “odrasle ćelije koje su genetičkim reprogramiranjem vraćene u stanje nalik matičnim ćelijama“, objašnjava Nacionalni intsitut zdravlja.

Hrskavica u obliku ljudskog uha ugrađena je ispod kože pacova, gde je rasla dva mjeseca. Cijevi su se razgradile, a pod kožom je ostalo uho dužine 5 centimetara.

Istraživači smatraju da bi ova tehnologija mogla da bude od koristi u lečenju ljudi koji su rođeni bez ušiju ili sa deformitetima ušiju, piše Japan Tudej . Takođe bi mogla da nađe primenu u hirurškom liječenju osoba kojima su uši oštećene u toku nesreće, dodaje Diskaveri.

Ovo nije prvi eksperiment takve vrste. Istraživači iz Bostona upotrebili su 2013. godine ovčije ćelije, goveđi kolagen i titanijumski žičani ram u obliku ljudkog uha da uzgoje uho na laboratorijskom pacovu, podsjeća Diskaveri.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši