BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Dan treba započeti sa kašičicom meda

Med-670x447

Svakodnevna upotreba meda jača imunološku sposobnost organizma i štiti nas od bakterija, virusa i slobodnih radikala, tri najveća neprijatelja zdravlja. Zato će mnoge teške bolesti biti prošlost kad na stolu svakog od nas bude tegla meda. 1 g meda na kilogram tijelesne težine jeste optimalna dnevna količina meda koju treba da unesemo u organizam

Poslednjih godina razvila se nova naučna disciplina – apiterapija, koja podrazumeva primenu pčelinjih proizvoda u preventivne i terapijske svrhe. Svakodnevna upotreba meda jača imunobiološku sposobnost organizma i njegovu sposobnost da se brani od virusa i bakterija.

BLAGOTVORNOST MEDA
– Jača imunitet
– Poboljšava cirkulaciju
– Jača snagu srca i poboljšava srčani ritam
– Poboljšava probavu
– Poboljšava obnavljanje tkiva
– Potpomaže obnavljanje krvnih elemenata
– Ima antibakterijsko dejstvo
– Poboljšava otklanjanje toksičnih materija iz organizma
– Djeluje protiv stresa
– Najnovija saznanja govore da med može da se koristi za dijetu

– Smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi za sedam odsto, a za dva odsto povećava nivo dobrog HDL holesterol.Redovna upotreba meda znatno podiže nivo antioksadantih materija u ljudskom organizmu.
Djeca svako jutro pre odlaska u školu treba da popiju šolju mlijeka sa dvije kašičice meda.

KAKO DA ODABERETE PRAVI MED ZA VAS?

 

Bagremov med Livadski med Lipov med Šumski med
pogodan je za bolesnike sa probavnim smetnjama i djeluje umirujuće na čitav organizam. Mogu ga jesti čak i djeca mlađa od tri godine. sadrži više etarskih ulja i posebno se preporučuje srčanim bolesnicima, a može da pomogne i kod respiratornih oboljenja. ima antiseptičko dejstvo i koristi se kod gripa, bronhitisa i drugih respiratornih bolesti. Najbolje ga je konzumirati zajedno sa čajem od ljekovitih biljaka sadrži 13 puta više mineralnih materija nego cvjetne vrste meda. Naročito je bogat gvožđem, pa se posebno preporučuje anemičnim osobama.

 

4 KLJUČNA PITANJA O MEDU
1) Ko sme da jede med?
Med kao hranu može koristiti svako od prve godine života pod uslovom da nije alergičan na med ili ne boluje od šećerne bolesti.
2) Kad se uzima?
Med se može uzimati svakodnevno pola sata prije jela. Naročito se preporučuje u sezonama prehlada i gripa u kombinaciji sa biljnim čajevima.
3) Kako?
Med uvijek treba rastvoriti u vodi, čaju, mlijeku ili soku. Nemojte ga jesti u gustom, koncentrovanom stanju i onda popiti vodu. Med se ne jede, već se pije. Ne treba ga rastvarati u previše vrućim tečnostima. Kašika kojom ga uzimate treba da bude drvena ili plastična, nikako metalna.
4) Zašto?
Zato što je to idealna hrana sa ljekovitom svojstvom.
Med protiv anemije

Kod anemije ili malokrvnosti koriste se tamne sorte meda: livadski, poljski, šumski. Najbolji rezultati liječenja dobijaju se korišćenjem šumskog meda, koji sadrži 13 puta više mineralnih materija nego cvjetne vrste. Dnevne terapijske doze zavise od uzrasta, težine anemije i kreću se od jednog do dva grama meda na kilogram telesne težine. Med se rastvara u vodi, uzima se na prazan želudac sa nekoliko kapi limuna. Terapija traje od tri do šest mjeseci.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


One thought on “Dan treba započeti sa kašičicom meda

  1. Dan treba započeti sa kašičicom meda - Kameleon M&Mjan 9, 2016 u 12:48Odgovori

    […] Nastavite čitati… […]

Komentariši