BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Naučnici dokazali, soda bikarbona nam može spasti život

soda

Soda bikarbona odgovorna je za transport kiseonika: širi krvne sudove i lakše otpušta kiseonik u tkiva, što znači da povećava PH vrijednost u organizmu

Većina nas ima kod kuće sodu bikarbonu, bijeli prah koji najčešće koristimo za čišćenje i pri kuhanju. Ali, ovaj bijeli prah ima i mnogo značajniju ulogu – može da nam spasiti život.

Stariji ljudi sa niskim nivoom bikarbonata, sastojka koji se nalazi u sodi bikarboni, imaju 24 posto veći rizik prerane smrti, otkrili su naučnici u posljednjem istraživanju na Univerzitetu Utaha.

Manjak bikarbonata je na cijelom svijetu najneprepoznatljivije medicinsko stanje uprkos tome što je izuzetno uobičajeno. Soda bikarbona odgovorna je za transport kiseonika: širi krvne sudove i lakše otpušta kiseonik u tkiva, što znači da povećava PH vrijednost u organizmu. Povišene PH vrijednosti mokraće spriječava kristalizaciju mokraćnih kanala.

Utvrđeno je da mokraćna kiselina prouzrokuje dijabetes, srčane bolesti, srčane udare, giht, kamen u bubregu. Također stvara otrovni spoj alkosan koji stvaraju gljivice, a to znači dijabetes i konačno rak.

Pretjerano kiseli pH uzrokuje propadanje ćelija, što na kraju vodi do ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su rak, kardiovaskularne bolesti, dijabetes, osteoporoza i žgaravica. Činjenica kako biološki život najbolje funkcioniše u ne-kiselom (alkalnom) miljeu dovoljno jasno govori u prilog djelotvornost sode bikarbone.

Nivou bikarbonata u organizmu možete povećati ishranom obogaćenom voćem i povrćem ili farmaceutskom sodom. Oralnim uzimanjem soda bikarbona izvlači se uran iz bubrega te se koristi za sprečavanje oštećenja bubrega kod osoba koje idu na zračenja, sprečava infekciju bešike, gihta, artritisa, groznicu te pomaže pri aktivnosti pankreasa za koji se zna da proizvodi najviše bikarbonata i koja je odgovorna za proizvodnju inzulina. Imajte na umu, za oralnu uporabu koristite samo farmaceutsku sodu jer ne sadrži aluminijum.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši