BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Neka vaša kuća bude vaše sretno mjesto

devojka-u-kuci-1446195186-71410

Da li ste znali da vrlo sitne izmjene u vašem domu mogu da vas usreće u životu? Probajte! Primjenite nešto sa ovog spiska i posmatrajte kako se vaš život mjenja…

Rezultati mnogobrojnih istraživanja koje je na jednom mjestu objavio ’Msn’, govore da ove stvari treba da imate u svom domu kako biste pospješili osjećanja sreće. Neka vaša kuća bude vaše sretno mjesto.

  1. Zeleni ili žuti zidovi

Studija koju je objavio jedan amsterdamski univerzitet kaže da od cijele palete ove dvije nijanse izazivaju i podstiču najviše osjećanja sreće. Ipak morate biti veoma hrabri da sve zidove okrečite ovim bojama stoga za početak probajte da samo poneki zid ukrasite žutom i zelenom.

  1. Svježe cvijeće

Možda vam se čini da je kupovina cvijeća trošenje novca na iščupane biljke koje su osuđene na propast i koje ćete ružne i uvenule morati uskoro da bacite… Mislite o tome kao o investiranju u sreću. Svježe cvijeće aktivira emocije sreće i povećava osjećaj zadovoljstva životom. Zato izađite na obližnju pijacu i tražite najljepši buket od teta koje prodaju cvijeće.

  1. Sentimentalne fotografije

Ukoliko je vaš noćni stočić trenutno posvećen knjigama, punjaču i čaši vode, što pre to zamjenite dragim porodičnim fotografijama. Istraživanja su utvrdila da takve fotografije evociraju sreću i osjećanje mira i spokoja.

  1. Svijeće sa mirisom vanile

Paljenje svijeće nakon stresnog dana je odličan način da se opustite. Ali da li ste znali da miris u velikoj mjeri može da utiče na vaše osjećanje sreće? Studija koja se bavi hemijskim mirisima je utvrdila da vanila najbrže popravlja raspoloženje.

  1. Dnevnik

Trening i meditacija čina da iz sebe izbacite negativnu energiju i ostavite prostor za sretna osjećanja. Ali su psihološka istraživanja pokazala da isti efekat ima i pisanje dnevnika. Takođe, čitanje starog dnevnika i prisjećanje na ranije događaje (čak i u jednoj rečenici) može učiniti da se osjećate sretnije.

  1. Krznati prijatelj

Zaista se sa razlogom kaže da je pas čovjekov najbolji prijatelj. Sva istraživanja na ovu temu su utvrdila da ljubimac može dati vlasniku potrebnu podršku. Oni pomažu u socijalnoj izolaciji i poboljšavaju njihove živote.

  1. Cvjetne esencije

Sledeći put kada budete birali miris ili osveživač neka to bude nota ružinog pupoljka. Mirisni receptori u nosu su povezani sa dijelom mozga koji utiče na vaše emocije, a mirisi cvijeća podstiču osjećanja sreće.

  1. Namješten krevet

Djeluje suludo ali neka vam namještanje kreveta čim ustanete postane jutarnja rutina kako biste dobro i organizovano započeli dan i, što se kaže, ustali na desnu nogu. Prema sprovedenim istraživanjima 71 posto ljudi koji namještaju svoj krevet smatraju da su sretni. Dok je 62 posto onih koji ne spremaju krevet nesretno.

  1. Minimalizam

Naučnici kažu da postoji veza između hormona stresa i žena koje poseduju kuću sa nepreglednom gomilom predmeta. Dakle, što više stvari u kući, žena proživljava više stresnih iskustva jer one povezuju neurednu kuću sa neuspjehom. Smanjite nered i povećajte šansu za sreću i smirenost.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši