BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Suhe šljive regulišu probavu i ubrzavaju metabolizam

suhe-sljive

Kada pričamo o zdravstvenim benificijama, dijeta sa suhim šljivama može biti itekako korisna za ubrzanje metabolizma i ozdravljenje cjelokupnog probavnog trakta. Plodovi ove biljke bilo svježi ili sušeni, pripremljeni u kompotu, koriste se kao prirodan lijek protiv zatvora i naša narodna medicina ih naročito cijeni.

Osim što se suhe šljive upotrebljavaju za mršavljenje i dijetu, one su veoma dobre za prevenciju brojnih kardiovaskularnih (srčanih) oboljenja, smanjenje rizika od pojave dijabetesa (šećerne bolesti), kao i za balansiranje dobrog i lošeg holesterola u krvi.

Podjednako su efikasne i za zdravlje kostiju (odlični su borci protiv osteoporoze), poboljšavaju vid, sprečavaju ubrzano starenje, ali se koriste i kod problema sa bubrezima i bolovima u žuči.

Suhe šljive u kompotu naročito se preporučuju osobama koje obolijevaju od hemoroida. One će učiniti stolicu mekšom i volumiziranjom, te će defekacija biti znatno lakša i proteći će bez ikakvih tegoba i smetnji.

Ako imate ozbiljnih problema sa zatvorom stolice i opstipacijom, onda se obavezno konsultujte sa vašim ljekarom oko doziranja suhi šljiva, nikako ne započinjite dijetu bez toga.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši